ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

28.10.2009, 19:17 16

1. Banca Transilvania a facut in T3 un profit net de37,2 mil. lei. Banca Transilvania a raportat pe trimestrulIII un profit net de 37,2 mil. lei (circa 8,8 mil. euro),reprezentand numai 13% din castigul realizat in aceeasi perioadadin 2008, cand a incasat in mod exceptional circa 62 mil. euro dinparticipatia la Asiban. Totusi, BT a contabilizat si in trimestrulIII din acest an un castig exceptional de 13,79 mil. lei rezultatdin vanzarea participatiei de 50% la firma de pensii BT Aegon. Intrimestrul al treilea al anului trecut banca a inregistrat unprofit de 285 de milioane de lei, dupa vanzarea participatieiAsiban.

2. BNR: 628.000 de romani aveau restante mai mari de 30de zile in august. Numarul romanilor cu restante lacredite la mari de 30 de zile a ajuns in august la 627.899 depersoane, cu peste 222.000 fata de acum un an, conform datelorcolectate de BNR de la Biroul de Credit. Numai in iulie numarulrestantierilor a urcat cu 16.663. Din cauza contractarii de creditede la mai multe banci, numarul creditelor neplatite la timp estesubstantial mai mare, ajungand la 925.360, cu aproape 400.000 maimare decat acum un an.

3. Cea mai mare cadere la BVB din ultimele patru luni. Osingura actiune a inchis pe plus. Indicele BET-FI, careurmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiarede la Bursa de Valori Bucuresti, a scazut cu 6% in sedinta demiercuri, cel mai mare declin din ultimele patru luni, pe o piatain picaj cu 4%.Indicele BET, al celor mai lichide zece companii,s-a depreciat cu 3,29%. Evolutia de miercuri vine dupa un declinmajor inregistrat miercuri, pe fondul trendului negativ de pepietele europene. O singura companie din cele 101 incluse pe piatareglementata a BVB a reusit sa inregistreze cresteri, respectivCasa de Bucovina Club de Munte, cu un avans de 1,25%, insa pe unrulaj de nici 1.000 de euro.

4. PepsiAmericas da vina pe recesiunea din Romaniapentru rezultatele slabe inregistrate in Europa de Est.Imbuteliatorul PepsiAmericas, care este in procesul de a fiachizitionat de PepsiCo, a raportat pentru trimestrul trei unprofit de 63,5 milioane dolari, in scadere fata de profitul de 73,1milioane dolari, inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut,si sub asteptarile analistilor. Vanzarile nete au coborat cu 15% la1,13 miliarde dolari. In Europa Centrala si si de Est vanzarile aucazut cu 27%, compania considerand ca recesiunea din Romania aafectat cel mai mult veniturile si profitul operational.

5. Banca Mondiala: Pierderile din credite pot ajunge la9% din PIB-ul Romaniei. Pierderile din creditenerecuperate ar putea ajunge la 9% din PIB-ul Romaniei (peste 10mld. euro), estimeaza expertii Bancii Mondiale pe baza nivelurilorinregistrate in alte tari emergente in perioade de criza dintrecut. Pentru Ungaria, pierderile sunt estimate la 15% din PIB,iar pentru Polonia tot la 9%. "Pierderile in crestere ale bancilordin regiune ar putea submina revenirea economiei in conditiile incare creditarea pentru companii si persoane fizice este diminuatapentru conservarea capitalului si reducerea riscurilor nouasumate", apreciaza expertii BM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO