ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

01.04.2010, 19:52 19

1. Capitala ingheata din nou. Angajatii RATB intra ingreva spontana. Toate mijloacele de transport in comun aleRegiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) s-au retras de petrasee, de la ora 7.30 nemaicirculand niciun troleibuz, autobuz sautramvai.

Retragerea mijloacelor de transport in comun a fost cauzata de ogreva spontana a angajatilor RATB, acestia exprimandu-si astfeltemerile privind o posibila reducere a salariilor dupa ce PrimariaCapitalei a anuntat scaderea subventiilor pentru transportul incomun.

In urma negocierilor cu primarul general al Capitalei, SorinOprescu, angajatii regiei de transport au decis sa reia lucrulincepand din aceasta seara.

2. ING: Ratingul Romaniei ar putea fi ridicat in 2011 incategoria "investment grade". Ratingul de tara al Romanieidepinde in mare masura de consolidarea fiscala si ar putea firidicat anul viitor de Fitch si/sau Standard & Poor's (S&P)in categoria investment grade, 2011 putand aduce astfel o aprecieresemnificativa a leului, potrivit unei analize ING citata deMediafax Business.

Analistii bancii anticipeaza ca Romania va rata tintele dedeficit bugetar in 2010 si 2011, insa acordurile de imprumut cu FMIsi UE nu vor avea de suferit, datorita progreselor im privintaimplementarii politicii fiscale.

Astfel, deficitul bugetar va fi redus, insa nu atat de mult catse preconizeaza acum (de la 36 miliarde lei in 2009 la 32 miliardelei in acest an, respectiv 26 miliarde lei in 2011).

3. Nou varf istoric pentru rezerva valutara a BNR: 32mld. euro. Rezerva valutara a Bancii Nationale a urcat inluna martie cu 2,29 miliarde de euro, atingand astfel un nou varfistoric de 32 de miliarde de euro. Cresterea a fost sustinuta deintrari de aproape 3 miliarde de euro, in timp ce iesirile au fostde numai 700 de milioane de euro.

4. BCR taie pana la un punct din dobanzile la depozitelein lei. BCR, cea mai mare banca locala, reduce incepand deastazi dobanzile la depozitele si conturile de economii in lei cupana la un punct procentual pentru clientii individuali, respectivcu jumatate de punct procentual, in cazul companiilor.

Astfel, pentru clientii persoane fizice dobanzile pornesc acumde la 6,5% pe an (pentru depozitele mai mici de 5.000 de lei,constituite pe o luna) si ajung la 7%, pentru plasamentele pe 12luni, in valoare de cel putin 10.000 de lei.

5. Miscari in Adevarul Holding. Peter Imre, numitdirector general. Directorul general Razvan Corneteanu,directorul executiv Hadrian Mateescu si redactorii-sefi GrigoreCartianu si Laurentiu Ciocazanu, alaturi de alte zece persoane dinAdevarul Holding, au demisionat din trust.

De asemenea, omul de afaceri Peter Imre a fost numit directorgeneral al Adevarul Holding, iar Andrei Stefan - director generaladjunct, in timp ce Dinu Patriciu va ocupa functia de presedinte altrustului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO