ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

14.04.2010, 20:09 22

1. Vinci-Aktor reziliaza unilateral contractul deconcesiune Comarnic-Brasov invocand lipsa de fonduri.Concesionarul Autostrazii Comarnic-Brasov, Carpatii Autostrada SA(Vinci Concessions SAS, Aktor Concessions SA, Vinci ConcessionsGrand Projets SAS şi Aktor SA) au notificat, marti, MinisterulTransporturilor si Infrastructurii si Compania Nationala deAutostrazi si Drumuri Nationale precizand ca "denunta unilateralcontractul de concesiune", conform notificarii trimise deVinci.

Astfel, primul si cel mai laudat contract de concesiunepublic-privat a esuat, Vinci-Aktor considerand necesar sa sefoloseasca de termenul de 90 de zile de la data contractului pentrua renunta la contract fara a plati despagubiri.

In documentul consortiului nu se mentioneaza motivele pentrucare s-a renuntat la contract, mentionandu-se insa ca ministrulTransporturilor, Radu Berceanu, va sustine luni, 19 aprilie, oconferinta de presa in aceasta privinta.

Surse din cadrul CNADNR au declarat pentru ZF, ca motivulrenuntarii la contract tine de incapacitatea consortiului de a seconforma conditiilor din contract, Vinci-Aktor cerand pe langa oamanare a inceperii constructiei cu doi ani si suplimentarea cubani a proiectului.

2. Carrefour a anuntat intrarea pe piatasupermarketurilor din Capitala. Carrefour a anuntat ca vadeschide la inceputul saptamanii viitoare primul sau supermarketdin Bucuresti in piata Gorjului din cartierul Militari, in urmaunor investitii estimate de ZF la un milion de euro.

Retailerul va intra intr-un spatiu inchiriat in care afunctionat anterior un alt magazin alimentar, detinut deantreprenori locali, potrivit unor surse din piata. Carrefouropereaza in prezent 25 de supermarketuri si a intrat pe piata deprofil in 2007, odata cu achizitia retelei Artima din vestultarii.

Retailerul francez este cel mai mare operator de hipermarketuride pe piata, cu 22 de unitati si vanzari de circa un miliard deeuro (inclusiv TVA) in 2009.

3. BNR va putea respinge intrarea in faliment a uneibanci daca apreciaza ca nu este in insolventa. Initiereaprocedurii falimentului unei institutii de credit va fi supusaaprobarii prealabile de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR),care va putea respinge solicitarea bancii respective daca apreciazaca aceasta nu se afla in stare de insolventa, a decis Guvernul prinordonanta de urgenta.

Modificarile legislative sunt prevazute si in memorandum-ultehnic la acordul stand-by cu Fondul Monetar International(FMI).

In cazul in care BNR va aprecia ca o institutie de credit nu seafla in stare de insolventa, poate decide instituirea administrariispeciale, in masura in care sunt indeplinite conditiile legalepentru instituirea acestei proceduri. Hotararea BNR de aprobare saurespingere a solicitarii va trebui motivata.

4. Numarul suspendarilor de activitate a ajuns la 20.000in primul trimestru, de 4,5 ori mai mult fata de anultrecut. Numarul firmelor care si-au suspendat activitateain primele trei luni ale anului a ajuns la 20.000 de peste 4,5 orimai mult fata de perioada similara a anului trecut arata dateleONRC. In luna martie aproape 8.000 de firme au apelat la aceastaprocedura, in conditiile in care in primele doua luni ale anuluisi-au suspendat activitatea 12.800 de firme.

Tot in primul trimestru 6.250 de firme au intrat in insolventa,ceea ce inseamna o crestere cu 27% fata de aceeasi perioada aanului trecut.

5. Angajatii care si-au luat concediu medical vor fiintrebati de sanatate de politie la domiciliu. De lunaviitoare vor intra in vigoare noi masuri care vor permiteautoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediulmedical se afla acasa. Platitorii de indemnizatii, adicaangajatorii sau, dupa caz, casa de asigurari de sanatate pot saverifice daca pacientul se afla, bolnav, la domiciliu sau laresedinta aleasa in orele in care nu se afla la unitatea sanitarapentru tratament, potrivit unei ordonante de urgenta aprobata deGuvern. Verificarile la domiciliu se vor face de catrereprezentanti ai platitorilor de indemnizatii si ai politiei, dupacaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO