ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

28.04.2010, 19:18 16

1. Masuri extreme pentru salvarea Greciei: Ajutorulfinanciar va urca pana la 120 de miliarde de euro.Ajutorul financiar oferit de institutiile internationale Greciei seva ridica la 100-120 de miliarde de euro in urmatorii trei ani,reiese dintr-o declaratie a directorului FMI, Dominique StraussKahn, in urma intalnirii cu parlamentarii germani. Juergen Trittin,liderul "verzilor" din parlamentul german, a declarat miercuri caseful FMI le-a spus membrilor legislativului german ca Grecia artrebui deconectata de pe pietele financiare timp de trei ani."Pachetul se va extinde pe o perioada de trei ani, Grecia ar trebuisa fie scoasa de facto de pe pietele financiare in aceastaperioada", a spus Trittin.

2. Randamentul obligatiunilor grecesti la doi ani urcala 26%. Problemele risca sa se extinda in Europa.Randamentele pentru obligatiunile pe doi ani emise de guvernul dela Atena au urcat miercuri dupa-amiaza la 26%, dupa ce agentia derating S&P a decis sa reduca ratingul suveran al Greciei la"junk". Daca la inceputul lui decembrie randamentul acestorobligatiuni era de 2%, pana in urma cu o saptamana acesta a urcatla 17%. Cresterea randamentelor face aproape imposibila atragereade finantare de pe pietele de capital de catre statul elen.Randamentul la care se tranzactioneaza obligatiunile grecesti aratanivelul dobanzii pe care statul ar trebui sa o plateasca pentru aatrage bani de pe piata in cazul in care ar dori sa seimprumute.

3. Metro isi face o noua retea de magazine: MetroPunct. Metro Cash & Carry, cel mai mare jucator dincomert, isi face o retea de magazine mai mici, Metro Punct, pentrua-si creste aria de acoperire. Prima unitate Metro Punct are 2.000de metri patrati si va fi deschisa maine la Satu Mare, langa unmagazin de bricolaj Praktiker. Metro Cash & Carry numara inprezent 24 de magazine si pregateste inaugurarea celei de-a 25-aunitati in Bucuresti, la inceputul lunii mai.


4. Banca Transilvania si-a ales noul Consiliu deAdministratie. Horia Ciorcila, presedintele si fondatorulBancii Transilvania (TLV), a mai primit un mandat de patru ani camembru in Consiliul de Administratie (CA), alaturi de el fiindrealesi in CA Robert Rekkers, directorul general al bancii, siRoberto Marzanati, care a a reprezentat in ultimii patru ani BERD,cel mai mare actionar al TLV, in board-ul institutiei de credit.Ceilalti patru membri ai CA sunt nume noi: Costel Ceocea,presedintele SIF Moldova, Peter Franklin, fost CFO al GeneralElectric/GE Capital Paris, care a fost sustinut tot de BERD, CarmenRetegan, director general al Verida Credit, o institutie financiaranebancara controlata de un fond al Citigroup, si Radu DanutPalagheanu, un alt fondator al bancii, care a mai fost membru al CAinainte de 2006.


5. Restantele la credite au sarit pragul de 5%.Restantele la credite ale populatiei si companiilor au urcat inmartie la 10,4 miliarde de lei, ponderea acestora in totalulimprumuturilor ajungand astfel la 5,19% fata de 4,6% la sfarsitullunii februarie. In februarie valoarea totala a restantelorpopulatiei si companiilor era de 9,2 miliarde de lei. Cele mai mariprobleme se inregistreaza in continuare la creditele in monedanationala, unde rata restantelor ajunge la 6,6% fata de 4,2% lavaluta. Valoric insa restantele la lei si cele la valuta ajung laacelasi nivel, de aproximativ 5,2 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO