ZF 24

Centrele comerciale din Bucuresti au pierdut intr-un an 46% din valoare, cel mai mult din ECE

04.08.2009, 14:25 23

Centrele comerciale din Bucuresti au pierdut cel mai mult din valoare in ultimul an comparativ cu celelalte capitale din centrul si estul Europei, scaderea chiriilor si cresterea randamentelor determinand reducerea valorii acestui tip de active cu 46% in intervalul iunie 2008-iunie 2009, arata un studiu al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE), citat de Mediafax.

Randamentul la achizitia de spatii comerciale din Bucuresti a crescut in primul semestru cu trei puncte procentuale, la 9,5%, conditii in care valoarea centrelor comerciale s-a redus cu 46,1% fata de prima jumatate a anului trecut.

Datele CBRE arata ca in aceeasi perioada nivelul chiriilor s-a redus cu 21%, la 55 de euro pe metru patrat pe luna, unul dintre cele mai scazute din Europa Centrala si de Est (ECE). Chirii mai mici sunt in Zabreg, Sofia - 45 de euro/mp/luna si Belgrad - 40 de euro/mp/luna.

In toate capitalele din Europa Centrala si de Est, centrele comerciale au pierdut din valoare, dar nu atat de semnificativ ca in Bucuresti. Doar in Varsovia valoarea centrelor comerciale s-a redus cu un nivel apropiat celui din Bucuresti, respectiv cu 45,2%, in conditiile in care randamentele au urcat cu doar 1,25 puncte procentuale, la 7%.Centrele comerciale din Bucuresti au pierdut intr-un an 46% din valoare, cel mai mult din ECE

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO