ZF 24

Cheltuielile cu personalul din administratia publica vor fi reduse cu 20%

17.12.2008, 17:47 16

Conform unor propuneri care urmeaza sa fie adoptate in programul de guvernare, obtinute de ZF, noul guvern ar urma sa treaca la restructurarea administratiei publice. Prevederile nu erau incluse in prima varianta a programului, data ieri publicitatii.


1. Reducerea graduala a cheltuielilor cu personalul din administratia publica centrala si locala cu pana la 20% fata de cele inregistrate in anul 2008, prin:
-Eliminarea de la bugetare a posturilor vacante din administratia publica centrala si locala (existente la data de 31.12.2008?).
-Reducerea cheltuielilor in exces, (deplasari, prime, sporuri in bani si in natura, stimulente etc.) care nu sunt in legatura directa cu performanta inregistrata.
2. Reducerea cu 15% a cheltuielilor cu bunurile si serviciile fata de nivelul inregistrat in anul 2008 si instituirea unui moratoriu pe o perioada de 12 luni, prin care se interzice achizitionarea de bunuri si servicii, inclusiv obiecte de inventar, neesentiale pentru functionarea la parametrii optimi a institutiilor publice.
3. Rationalizarea cheltuielilor cu ajutoare si prestatii sociale, prin acordarea acestora persoanelor si familiilor aflate in situatie sociala precara, prin transparentizarea procedurilor de incadrare in grad de handicap, precum si prin eliminarea oricaror masuri care incurajeaza un comportament pasiv pe piata muncii.
4. Efectuarea unui audit complet al institutiilor publice autonome sau subordonate guvernului sau ministerelor, indiferent de modul de finantare; reorganizarea acestora in cadrul ministerelor de resort in cazul in care existenta lor ca entitati separate este nejustificata; rationalizarea structurii, activitatii si a personalului institutiilor publice ramase ca entitati separate.
5. Monitorizarea stricta a cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor de investitii in infrastructura finantate de la bugetul de stat, si aplicarea de sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor contractuale privind calitatatea lucrarilor efectuate, a bunurilor si serviciilor achizitionate.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO