ZF 24

China devine în premieră o piaţă importantă pentru cerealele româneşti

China devine în premieră o piaţă importantă pentru...

Autor: Gabriel Razi

05.04.2014, 17:36 1741
O parte importantă a recoltei de cereale a României se va îndrepta de acum înainte spre China, după ce investitorii chinezi au preluat controlul procesatorului de carne de porc Smithfield şi a traderului de materii prime agricole Nidera, intrând astfel în forţă în şapte din cele mai productive zece judeţe din agricultura.

În mod paradoxal, în ultimii 17 ani România nu a exportat niciun bob de cereale către China. 

De altfel, exporturile totale de produse agroalimentare ale României către China au fost anul trecut de numai 5,1 milioane de euro, în creştere uşoară faţă de 2012.
 
"China încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare pentru a reduce dependenţa faţă de Statele Unite sau de Ucraina, pe care nu s-au mai putut baza în ultima perioadă“, a spus Mihai  Csabai, care conduce divizia de trading cu materii prime a RodBun.

România este pe locul al doilea în UE la producţia de porumb şi pe primul loc la producţia de floarea-soarelui şi are în acest sezon comercial exporturi de grâu, porumb şi orz estimate la 8 milioane de tone.

Nevoia de alimente pe piaţa internă din China înseamnă reorientarea businessului companiilor preluate către export, ceea ce înseamnă competiţie crescută pe piaţa internă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO