ZF 24

China pregateste eliminarea dolarului ca moneda de schimb pentru tranzactiile internationale

07.10.2009, 22:38 79

"Puteti nota data sfarsitului hegemoniei dolarului, dupa ceChina a decis in urma cu o luna sa vanda primel sale obligatiunisuverane in moneda nationala a Chinei, yuanul, catre straini",indeamna publicatia The Telegraph.

Conform publicatiei, guvernul de la Beijing nu duce lipsa debani, avand rezerve valutare de 2.000 miliarde dolari, singurulscop al acestei emisiuni fiind pregatirea intrarii yuanului inrandul monedelor internationale.

"Este inceputul sfarsitului", a declarat Michael Power dinpartea Investec Asset Management. "De-abia incepem sa intrezarimenormitatea si semnificatia istorica a ceea ce se intampla".

Prin aceasta miscare a Chinei si a altor tari sin Asia siAmerica Latina, este amenintata pozitia monedei americane, si nuprin tranzactiile cu contracte petroliere.

"Toti, de peste tot din lume au investitii masive in dolarulamerican", a spus David Bloom, chief currency la HSBC. "Pe masurace acestia investesc cate putin aici cate putin dincolo, in altemonede sau in aur, se erodeaza puterea dolarului. Acelasi lucru s-aintamplat si cu lira sterlina dupa Primul Razboi Mondial. Toatalumea vede ce se intampla".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO