ZF 24

Comisar UE: Majorarea suprafetei medii a fermelor va contribui la cresterea competitivitatii

15.01.2008, 14:31 13

Cresterea competitivitatii produselor agricole romanesti depinde de majorarea suprafetei medii a exploatatiilor agricole, care in prezent este redusa, a declarat pentru Mediafax comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Mariann Fischer Boel.

Intrebata despre problemele din agricultura romaneasca, ea a mentionat nevoia de restructurare in domeniul fermelor, deficientele din sectorul veterinar si importanta controlului privind cheltuirea corecta a fondurilor UE.

Majorarea suprafetei agricole medii pe exploatatie este un obiectiv urmarit si de Ministerul Agriculturii si asociatiile de producatori. Politica ministerului in domeniu este sa sprijine exploatatiile mici sa treaca de la un nivel de subzistenta sau semisubzistenta la un nivel "de piata", care sa le permita sa obtina profit din activitatea agricola.

In Romania sectorul agricol este dominat de exploatatii cu suprafete mici. Numarul total al gospodariilor taranesti este de circa 4,5 milioane, dintre care, conform estimarilor Ministerului Agriculturii, circa trei milioane de proprietati au suprafete mai mici de un hectar, potrivit datelor comunicate firma de productie si servicii agricole Agricover, in luna iulie a anului trecut.

Comisarul european pentru Agricultura a mai afirmat ca Romania a facut progrese lente in prima parte a anului 2007, care s-au accelerat insa spre sfarsitul anului.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO