ZF 24

Comisarii europeni vor puterea de a lichida orice bancă din uniunea bancară

Michel Barnier, comisarul european responsabil cu piaţa internă, a decis să aducă sub puterea CE toate băncile din zona euro, indiferent de mărime sau origine. Foto: AFP

Michel Barnier, comisarul european responsabil cu piaţa internă, a decis să aducă sub puterea CE toate băncile din zona euro, indiferent de mărime sau origine. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

09.07.2013, 20:25 335

Proiectul uniunii bancare elaborat de Comisia Europeană dă acesteia puterea de a închide, când este cazul, orice instituţie bancară din această reţea, din care vor face parte toate cele 6.400 de bănci din zona euro.

Comisarii europeni vor avea puterea de a închide băncile chiar dacă recomandările statelor de origine prevăd contrariul, spun mai multe persoane, citate de Financial Times, care au văzut proiectul Comisiei.

Astfel, în teorie, orice bancă inclusă în sistemul european de salvare, fie ea afacere locală din Italia sau Austria sau instituţie de anvergură globală precum BNP Paribas sau Deutsche Bank, va fi lichidată prin regimul centralizat al Comisiei. Băncile vor fi, de asemenea, obligate să contribuie la un fond central de lichidare, ceea ce ar reprezenta o mare îngrijorare pentru instituţiile germane de credit, care vor fi forţate astfel să plătească pentru falimentele din sistemele bancare ale economiilor mai slabe.

Atât băncile mari, cât şi băncile mici din uniune vor plăti către acest fond, iar costurile care nu sunt acoperite prin impunerea de pierderi creditorilor vor fi împărţite în tot sectorul financiar al zonei euro.

Ideile propuse de CE au fost vehi­culate şi în trecut, iar cancelarul german Angel Merkel a pus deschis sub semnul îndoielii legalitatea implementării unor astfel de reforme radicale în domeniul guvernanţei financiare fără modificarea tratatelor Uniunii Europene.

Decizia lui Michel Barnier, comisa­rul european responsabil cu piaţa internă, de a pune sub puterea Comisiei şi băncile mici va provoca noi dispute privind mandatul Băncii Centrale Euro­pene de supra­veghetor unic. Ger­ma­nia îşi va baza probablil obiecţiile pe argumente legale.

Berlinul vrea un proces mai gradual

În timp ce în principiu susţine o autoritate centrală de lichidare şi un fond care să acopere toate băncile, guvernul de la Berlin vrea ca acest proces să fie gradual şi să se termine cu modificarea tratatelor. Astăzi Barnier va recomanda un sistem unic de lichidare şi nu o structură duală responsabilă cu supravegherea bancară, în care în primul rând auto­rităţile naţionale sunt responsabile cu supravegherea băncilor mici. Proiectul CE ar reduce incertitudinile creditorilor şi băncilor.

Sistemul de lichidare se va con­centra în special pe băncile care au ope­raţiuni mari sau de anvergură interna­ţională. Băncile mici vor fi închise, cel mai probabil, printr-o procedură de insolvenţă.

În practică, aceasta înseamnă că Germania, Spania şi Italia vor fi nevoite să ceară permisiunea Comisiei pentru a  trimite în lichidare o bancă neinclusă în sistemul de supraveghere al BCE.

Contribuţiile băncilor la fondul unic de lichidare vor varia în funcţie de profilul de risc.

Băncile regionale de economii din Germania, care beneficiază de o susţi­nere politică puternică, s-au împotrivit de multe ori cu înverşunare reformelor aduse de CE, uneori cu succes.

Presiunile făcute de Berlin au forţat un compromis care a redus responsabilităţile de supraveghere de zi cu zi ale BCE la aproximativ 150 de bănci mari cu importanţă sistemică.

Bancherii care-şi asumă riscuri excesive ar putea intra în închisoare în Marea Britanie

Bancherii de top care-şi asumă „neglijent” riscuri ar putea fi pedepsiţi cu închisoarea, potrivit unor planuri prezentate de guvernul britanic care au ca scop reformarea sistemului bancar al ţării. Ministerul Trezoreriei a anunţat că lucrează cu autorităţile din domeniu pentru a modifica legislaţia astfel încât plata bonusurilor să poată fi amânată cu zece ani, iar primele să poată fi retrase anticipat când o bancă este salvată de la faliment de guvern, scrie The Wall Street Journal. Imaginea băncilor britanice este pătată de diverse scandaluri, variind de la spălare de bani pentru grupuri teroriste şi traficanţi de droguri la manipularea dobânzilor internaţionale. În timpul crizei financiare guvernul de la Londra a salvat mai multe bănci de la faliment, dar până în prezent niciun bancher de top nu a fost acuzat penal.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO