ZF 24

Concluziile panelului cu medicii de la Florence Nightingale Hospital din Turcia

Şase profesori şi medici ai  Florence Nightingale Hospital din Turcia au prezentat cele mai noi tendinţe din domeniul în care activează la ZF Regional Health Summit ’14: prof. dr. Sümer Yamaner (chirurgie generală, chirugie colorectală), prof. dr. Yaman Tokat (prof. chirurgie generală şi director al departamentului de chirurgie generală şi transplant de organe), prof. dr. Cem Balci (radiologie), prof. dr. Abdullah Eren (chirurg ortopedie pediatrică), prof. dr. Fatih Atug (urolog, uro-oncologie, chirurgie urologică) şi prof. dr. Sefik Igdem (radiooncologie). Foto Victor Ciupuliga

Şase profesori şi medici ai Florence Nightingale Hospital din Turcia au prezentat cele mai noi tendinţe din domeniul în care activează la ZF Regional Health Summit ’14: prof. dr. Sümer Yamaner (chirurgie generală, chirugie colorectală), prof. dr. Yaman Tokat (prof. chirurgie generală şi director al departamentului de chirurgie generală şi transplant de organe), prof. dr. Cem Balci (radiologie), prof. dr. Abdullah Eren (chirurg ortopedie pediatrică), prof. dr. Fatih Atug (urolog, uro-oncologie, chirurgie urologică) şi prof. dr. Sefik Igdem (radiooncologie). Foto Victor Ciupuliga

Autor: Andrei Cîrchelan

07.05.2014, 00:05 248

„Turcia se află între Europa şi Asia, deci are avantajul geografic, dar şi avantajul unui donator ca Europa şi al unui receptor ca Asia. În prezent avem supravieţuire de 90% după transplantul de ficat. Chiar dacă dăm bani spitalelor care găsesc donatori, creşterea nu este cum ne-am dori. Numărul de donatori creşte prea încet, în timp ce numărul de pacienţi creşte rapid”,  a spus prof. dr. Yaman Tokat, profesor de chirurgie generală şi director al departmentului de chirurgie generală şi transplant de organe în cadrul Florence Nightingale Hospital. Aflat pentru a zecea oară în România, profesorul Tokat a mai precizat că, până în 2010, s-au făcut peste 2.000 de transplanturi.

„La transplant de ficat, Turcia e pe locul 1 în Europa. La nivel mondial eram depăşiţi doar de Coreea de Sud. Acum am depăşit şi Coreea şi suntem numărul 1 în lume”, a mai spus Tokat.

La rândul său, prof. dr. Sümer Yamaner, chirurgie generală, chirugie colorectală în cadrul Group Florence Nightingale Hospital, a spus că a tratat câţiva pacienţi români şi că, dacă transplantul nu e aprobat în România sau dacă nu există un donator disponibil, atunci pacientul preferă să vină în Turcia.

„Punctul forte la Florence Nightingale este abordarea multidisciplinară. Fiecare pacient este unic, producţia în masă nu e acceptabilă în chirurgie. La spitalul anterior eram forţaţi să producem în masă la costuri reduse. Ca doctor, pot acum să mă concentrez doar pe pacient şi pe rezultat, deci pot simţi că sunt cu adevărat chirurg”, a spus Yamaner. El a adăugat că, în prezent, există schimbări foarte dramatice în sistemul medical din Turcia, ca urmare a unui proiect de transformare naţională în sănătate. „Anterior, scopul era succesul medical, acum este însă profitul. Spitalul public trebuie să câştige bani, ceea ce e incredibil pentru noi. (...) La universitate, trebuie să cumperi dispozitive medicale prin licitaţie, deci trebuie folosite dispozitive ieftine”, a mai spus Yamaner. El a spus că grupul de servicii medicale pentru care lucrează a avut prima unitate de endoscopie chirurgicală din Turcia şi că, de-a lungul timpului, s-au efectuat peste 100 de operaţii de cancer gastric, la fel pentru cancer rectal şi cancer de colon.

„Avem o rată de 6% supravieţuire timp de 5 ani pentru pacienţii cu cancer de colon în stadiul 4, dar putem majora timpul de supravieţuire prin tratament”, a adăugat prof. dr. Cem Balcı de la secţia radiologie a Florence Nightingale Hospital din Turcia.

Viaţa în departamentul de oncologie cu radiaţii s-a schimbat în ultimii ani, a explicat şi prof. dr. Sefik Igdem din cadrul departamentului de radiooncologie al Florence Nightingale Hospital.

„În anii anteriori foloseam mai multe câmpuri pentru a scana organele cu risc. În 2005 am împărtăşit experienţa. Ulterior a venit tehnica IMRT. În 2D era imposibil de privit organele. Dar cu IMRT am reuşit să definim organele cu risc şi să dăm doze mari ţintei şi doze minime de radiaţii organelor cu risc. Ulterior, am reuşit să obţinem şi imagini tridimensionale în sala de tratament. Rezultatul a fost de reducere a efectelor secundare la mai puţin de 5%, ceea ce a permis administrarea unor doze mai mari de radiaţii”, a spus profesorul Igdem. El a mai precizat că, în radioterapia prostatei, cel mai important e ferirea rectului de doze mari de radiaţii. Anual, spitalul din Turcia tratează aproximativ 700 - 800 de pacienţi, majoritatea primind tratament prin tehnici IMRT.

„Cea mai mare parte a chirurgiilor robotice se referă la operaţii de prostată. În 2010 erau 95.000 de operaţii de prostată doar în SUA. Majoritatea sunt robotice în prezent”, a explicat şi prof. dr. Fatih Atug, urolog, uro-oncologie, chirurgie urologică în cadrul Florence Nightingale Hospital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO