ZF 24

Criza a echilibrat portofoliile de retail ale băncilor: ipotecarele au ajuns la 40% din stocul creditelor

Criza a echilibrat portofoliile de retail ale băncilor:...

Autor: Ciprian Botea

25.09.2013, 00:08 122
Stocul creditelor acordate pentru achiziţia de locuinţe s-a apropiat la „numai“ 3,8 miliarde de euro de volumul total al împrumuturilor de consum din bilanţurile băncilor, criza din ultimii cinci ani reuşind practic să echilibreze portofoliile băncilor, care în anii de boom economic fuseseră umflate cu credite de consum, multe dintre ele negarantate şi extrem de riscante.
 
Băncile aveau la sfârşitul lunii iulie un volum total de credite imo­bi­liare de 8,9 miliarde de  euro, res­pectiv cu 4 miliarde de euro mai mult decât în aceeaşi perioa­dă din 2008, ultimul an de boom economic, arată datele BNR. Creşterea creditelor pentru achiziţia de locuinţe a fost susţinută de vânzările de împrumuturi Prima casă, credite cu risc scăzut având în vedere că statul îşi asumă să plătească băncii jumătate din suma datorată imediat de un client ajunge în default.
 
În paralel creditele de consum aflate în sold au scăzut cu 6 miliarde de euro şi au ajuns la echivalentul a 12,6 miliarde de euro, vânzările noi din ultimii cinci ani fiind de departe insuficiente pentru a acoperi rambursările efectuate de clienţi sau portofoliile de credite scoase de bancheri din bilanţuri şi vândute recuperatorilor de credite după ce debitorii nu şi-au mai plătit ratele lunare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO