ZF 24

Criza economica face topul evenimentelor saptamanii

10.10.2008, 18:13 25

1. Cea mai intunecata saptamana pentru Bursa de la Bucuresti. Bursa de la Bucuresti a inregistrat in aceasta saptamana cele mai drastice caderi zilnice de la fondarea BVB incoace. Miercuri, cand s-a crezut ca mai rau nu se poate, sedinta de tranzactionare din cadrul BVB a fost inchisa la ora 11:08, dupa ce au fost inregistrate scaderi de 15% pe principalele titluri. Brokerii au declarat ca este pentru prima data in istoria Bursei cand aceasta isi opreste sedinta de tranzactionare dupa scaderi atat de puternice. Potrivit Codului BVB, sedinta de tranzactionare se suspenda in momentul in care indicele BET atinge sau depaseste nivelul de oprire temporara.

"Decizia de suspendare a Bursei a fost fundamentata in drept si fapt, tranzactiile din piata nemaidesfasurandu-se in mod ordonat, piata fiind puternic marcata de un sentiment de panica. Apreciem ca investitorii ar trebui sa dea dovada de prudenta in astfel de momente, in care piata este extrem de volatila, iar prin suspendarea tranzactiilor pana maine (azi - n.a.) vrem sa acordam un ragaz de gandire investitorilor, sa evalueze mai clar situatia economica", declara presedintele BVB, Stere Farmache.

Cu toate acestea, dupa o zi de gandire, investitorii au continuat sa vanda titlurile SIF-urilor. Astfel, joi, actiunile SIF au cazut cu 11,88% in intervalul 13:00 - 13:30 si au tras toata piata in jos, astfel ca indicele general era in scadere cu 2,03%, iar indicele celor mai lichide 10 de titluri se plasa cu 3,45% sub referinta.

Vineri, ca urmare a vanzarilor puternice, care au depasit cu mult ordinele de cumparare, consiliul de conducere al Bursei s-a folosit de un alt artificiu pentru a incerca sa stopeze caderea, activand modulul de predeschidere, prin care investitorii au putut sa inainteze ordine de vanzare si de cumparare, fara insa a sti pretul la care acestea se vor realiza, acesta urmand a fi anuntat cu un minut inainte de inchiderea Bursei, la ora 16:30.

Decizia BVB a fost explicata de Stere Farmache prin faptul ca astfel investitorii, pe parcursul zilei, vor avea posibilitatea sa afle de la autoritati care este starea financiara si economica a Romaniei.

Astfel, intr-un singur minut, Bursa de Valori Bucuresti a reusit sa piarda 2,2 miliarde de euro. Sedinta de tranzactionare de vineri s-a rezumat la un singur minut, in care s-au realizat toate tranzactiile posibile pe baza ordinelor de vanzare si de cumparare introduse pe parcursul zilei. Conducerea Bursei a incercat sa evite astfel situatia de miercuri cand a oprit sedinta de tranzactionare din cauza scaderior puternice.

2. Vineri, cea mai neagra zi pentru bursele din intreaga lume. Pe pietele din intreaga lume, vineri bursele au incheiat sedintele de tranzactionare cu scaderi drastice: indicele Nikkei 225 a pierdut 9,6%, indicele Hang Seng (Hong Kong) a scazut cu 7%, indicele australian ASX 100 a coborat cu 8,3%, indicele britanic FTSE 100 a cazut cu 7,3%, indicele francez CAC-40 a coborat cu 8,4%, iar indicele german DAX 30 a inregistrat o scadere de 8,9%.

Investitorii si-au aratat astfel criza de incredere pe care o au fata de companiile financiare, criza de incredere fiind augmentata si de interventiile in forta ale guvernelor din intreaga lume prin nationalizarea unor banci importante, Islanda parand a fi cea mai afectata tara din Europa. Guvernul islandez a trecut la o vanatoare de banci, nationalizand cele mai importante institutii financiare. Cea mai mare banca a Islandei, Kaupthing, a devenit cea de-a treia institutie financiara care este preluata de catre guvernul tarii in ultima saptamana. Autoritatile din aceasta tara au declarat ca masura este menita sa protejeze sistemul bancar local. Toate depozitele locale din cadrul bancii sunt in intregime garantate, au mai aratat autoritatile.

3. Euro a fost la un pas sa atinga 4 lei, dar BNR nu l-a lasat. Luni, moneda nationala a pierdut 6,9 bani fata de euro la cursul de referinta, Banca Nationala a Romaniei afisand la ora 13:00 o cotatie de 3,941 lei/euro, fata de nivelul de 3,872 lei/euro stabilit ieri. Pe piata interbancara, cursul de tranzactionare a inregistrat un maxim de 3,9789 lei/euro, la inchidere, tranzactiile desfasurandu-se la un curs de 3,9647-3,9744 lei/euro.

Cererea puternica pentru moneda europeana la casele de schimb valutar din Bucuresti a dus la pret de vanzare al monedei unice la casele de schimb cuprins intre 3,95 şi 4 lei.

Dupa ce, miercuri, reducerea dobanzii de referinta de catre BCE a dus la o revenire a leului, amenintarea unei noi cresteri a cursului a convins Banca Nationala a Romaniei sa intervina, interventia fiind intuita inca de joi. Vineri, purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, a anuntat ca Banca Nationala a intervenit pe piata valutara, vanzand 40 de milioane euro, pentru a testa piata.

"Interventia a avut drept scop testarea functionarii pietei in contextul actual de volatilitate si incertitudine, precum si intelegerea unor necorelari intre datele statistice de pe pietele monetara si valutara si cotatiile existente pe aceste piete", a declarat Mugur Stet.

4. Depozitele populatiei vor fi garantate in limita a 50.000 de euro. Statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, va trebui sa majoreze plafonul de garantare a depozitelor bancare ale populatiei la minim 50.000 de euro, pentru o perioada de cel putin un an, decizia fiind adoptata, in aceasta dupa-amiaza, de ministrii de Finante din UE.

Legislatia UE stabileste in prezent un nivel minim de garantare de 20.000 de euro, dar numeroase state au decis majorarea plafonului pentru a calma temerile populatiei si a evita retragerile masive de la banci.

Ministrii europeni au mai promis ca vor recapitaliza bancile aflate in stare critica, daca va fi nevoie. "Suntem angajati in luarea tuturor masurilor necesare pentru asigurarea sanatatii si stabilitatii sistemului bancar si pentru a proteja depozitele deponentilor individuali", a anuntat Comisia Europeana.

Lichiditatea sistemului financiar trebuie sa fie asigurata de catre toate autoritatile pentru a asigura incredere si stabilitate, potrivit Consiliului UE. “Am fost de acord ca prioritara este reinstaurarea increderi si functionarea corespunzatoare a sectorului financiar. Am fost de acord sa sustinem institutiile financiare”, a mai spus Comisia.

In Austria, plafonul de garantare este de 20.000 de euro, in timp ce in Franta se ridica la 70.000 de euro aplicat pe banca, indiferent de numarul conturilor deschise de un deponent, fie in Franta, fie in alte sucursale din spatiul economic european.

In Italia, nivelul maxim de garantare a fost stabilit din 2006 la 103.291,38 euro pe deponent. De asemenea, sunt garantate depozitele constituite la sucursale straine ale bancilor italiene membre ale Fondului italian de garantare. In Olanda, plafonul de garantare a depozitelor se ridica la 40.000 de euro.

5. Nicolae Cinteza: BNR este pregatita sa intervina pe piata, daca o banca va avea probleme de lichiditate. Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, a declarat joi intr-o conferinta de presa ca pe piata bancara nu exista banci care intampina probleme de lichiditate precizand ca Banca Centrala este pregatita sa intre pe piata in eventualitatea unui asemenea caz. “In astfel de momente bancile au tendinta sa-si limiteze activitatea de creditare, pentru acumulare de lichiditate, insa in Romania nu se observa o accentuare a acestui fenomen. Increderea in creditarile interbancare este in scadere, insa nu lipseste in totalitate. Cu toate acestea, BNR este pregatita sa intervina pe piata, in cazul in care o banca va intampina probleme de lichiditate”, a precizat Cinteza.

6. Interventie in forta pentru dezghetarea pietelor bancare: Fed-ul, BCE si bancile centrale reduc concomitent dobanzile de referinta. Rezerva Federala, Banca Centrala Europeana si alte banci centrale au taiat dobanzile de referinta intr-o miscare fara precedent, de urgenta, miercuri. Decizia bancii centrale americane a adus dobanda de referinta la 1,5%. Dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene este acum 3,75%; a Canadei a cazut la 2,5%; a Marii Britanii a scazut la 4,5%; iar a Suediei a coborat la 4,25%.

7. Caderea titlurilor BRD, oprita de Societe Generale. Pentru prima data, grupul francez Societe Generale, actionarul majoritar al BRD a cumparat joi un pachet de circa 100.000 de titluri BRD, dupa ce actiunile au scazut puternic in ultimele zile. Valoarea totala a pachetului se ridica la circa 200.000 de euro (791.000 de lei), pretul de transfer fiind de 8,1471 lei/actiune, sub pretul mediu de tranzactionare de ieri, de 8,2 lei/actiune. Intrarea la cumparare a SocGen a compensat presiunea la vanzare de pe titlurile BRD, acestea incheind sedinta de tranzactionare in crestere cu 1,8%, ajungand la un nivel de 8,3 lei/actiune. De la inceputul anului, titlurile BRD au cazut cu aproape 70%, de la un nivel de 26,7 lei/actiune in ianuarie. Vineri, BRD a mai pierdut pe Bursa 10 procente.

8. Impact reduce de zece ori numarul de actiuni ca sa “ajunga” la pretul de la inceputul anului. Dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP) a convocat o Adunare Generala a Actionarilor, pe data de 10 noiembrie, pentru a discuta consolidarea valorii nominale a actiunilor de la 0,1 lei la 1 leu, concomitent cu reducerea numarului de actiuni de la 2 miliarde la 200 de milioane. In urma acestei operatiuni, capitalul social al Impact ar ramane nemodificat.

Actiunile Impact au scazut cu aproape 90% de la inceputul anului, tranzactionandu-se joi la pretul de 0,0531 lei/actiune. O reducere de zece ori a numarului de actiuni ar urca, teoretic, pretul actiunilor Impact la 0,53 lei/actiune, nivel similar celui de la sfarsitul anului trecut, cand titlurile au inchis la 0,5 lei/actiune. Vineri, o actiune Impact era cotata la 0,046 lei.

9. FMI, dispus sa ajute tarile afectate de criza cu "sute de miliarde de dolari". Dupa ce miercuri a atentionat asupra faptului ca nici o tara nu este imuna la efectele crizei de pe pietele de credit, Dominique Strauss-Kahn, seful Fondului Monetar International, a anuntat joi ca ar putea face disponibile fonduri de "sute de miliarde de dolari" fie tarilor puternic dezvoltate din occident, fie economiilor emergente, informeaza The Guardian.

Seful FMI a declarat ca a cerut boardului director al Fondului sa elaboreze o procedura de imprumut la care sa poata apela guvernele aflate in criza de lichiditati.

10. In timp de criza, cumparaturile romanilor cresc. In perioada ianuarie-august s-a inregistrat o crestere a volumului cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului de autovehicule si motociclete), cu 16,6%, arata ultimele date ale Institului National de Statistica (INS). Cresterea provine atat din vanzarea de produse nealimentare (+18,9%) cat si din vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun (+14,0%).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO