ZF 24

Cum a fost posibila cea mai mare frauda din istorie? A avut Bernard Madoff complici?

no title
13.12.2008, 13:49 256

 De mai multi ani investitorii, rivalii si autoritatile s-au intrebat care este secretul succesului lui Bernard Madoff. Dar vineri, la mai putin de 24 de ore de la arestarea fostului presedinte al Nasdaq pentru ceea ce autoritatile estimeaza ca ar putea fi cea mai mare frauda din istoria finantelor, au aparut serioase semne de intrebare legate de existenta unor complici, scrie New York Times.

Pe masura ce clientii lui Madoff au inceput sa-si contabilizeze pierderile, estimate chiar de bancher la circa 50 de miliarde de dolari, autoritatile federale au inceput sa controleze registrele companiei.

Unii investitori au spus ca au pus la indoiala inca de acum cativa ani capacitatea firmei lui Bernard Madoff, in conditiile unor turnuri nefiresti in activitate, o strategie de investitii vaga si un audit financiar realizat de firme obscure.

In ciuda acestor avertismente si nu numai, fondurile de hedging au continuat sa promoveze fondurile lui Madoff catre alte companii si investitori privati. Recent, banci cunoscute, ca grupul japonez Nomura au inceput sa solicite investitori pentru firma bancherului, la nivel international. Autoritatile bursiere, care l-au mai anchetat pe bancherul de investitii in 1992, fara sa-l gaseasca vinovat,par acum luate prin surprindere de acuzatiile de frauda. Acum, mii, poate chiar zeci de mii de investitori se confrunta cu pierderi care se anunta de la serioase la devastatoare. Unele familii care aveau banii plasati la firma lui Madoff au spus ca si-au pierdut toate economiile. O asociatie de caritate a anuntat ca a pierdut tot si va trebui sa se inchida.

Potrivit unei declaratii date sub juramant de catre Bernard Madoff, frauda insumeaza circa 50 de miliarde de dolari. La incput cifra parea imposibil de mare, insa pe masura ce pierderile sunt contabilizate , valoarea pare din ce in ce mai plauzibila. Numai la un singur fond de hedging, Fairfield Greenwich Group, plasamentele in firma bancherului insumau 7,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO