ZF 24

Cum a venit in Romania producatorul celebrului Pac-Man

Cum a venit in Romania producatorul celebrului Pac-Man
15.03.2010, 12:20 145

Pe pervazul biroului lui Andrei Lopata se afla "Artamanagementului", editia a V-a, o carte scrisa de Christine Portersi David Reese. Cartea este putin prafuita si subliniaza dualitateaunui manager de companie de jocuri, pasionat initial de personajeanimate, curse sau strategii virtuale, dar care este obligat, incele din urma, sa renunte la natura sa ludica si sa se dediceadministrarii afacerii.

Desi conduce Namco Bandai Networks Romania, cea mai recentintrata companie pe piata locala, Lopata este unul din cei putini,cinci la numar, care in 1992 au pus bazele a ceea ce se poate numiastazi industria romaneasca a jocurilor. Intre timp au crescutconsiderabil si numarul angajatilor din sistem, si numarul decompanii, iar Romania s-a transformat, printr-un soi de joc alsanselor, intr-un "hub" european al dezvoltarii de jocuri, cu unaccent special pe nisa jocurilor pentru telefonul mobil.

Pe continentul european, numele Namco Bandai este insa destul deputin cunoscut, desi apartine unuia dintre cei mai mari producatoride jocuri din lume. In Romania, nici atat. Intrebati pe oricine dinafara cercului de oameni din industria jocurilor si probabil nu vaputea spune cu ce se ocupa compania. "Nici macar cei care vin lainterviuri de angajare nu stiu prea multe", spune in gluma AndreiLopata, directorul de operatiuni al companiei. "De-abia dupa ceafla de Pac-Man fac legatura", marturiseste el despre jocul devenitemblema pentru producatorul japonez.

Despre povestea de succes a producatorilor dejocuri din Romania cititi pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO