ZF 24

Cum le raspunde Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, marilor fermieri ai Romaniei

Cum le raspunde Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, marilor fermieri ai Romaniei
07.01.2009, 20:04 89

Trei dintre cei mai importanti agricultori ai Romaniei au formulat cateva intrebari pe care au dorit sa le adreseze noului ministru al Agriculturii.
Mihai Anghel, administratorul Cerealcom Dolj, care ruleaza anual peste 100 mil. euro din productia si comertul cu cereale a vrut sa stie “Daca vor aparea stimulente pentru micii producatori pentru a-si uni terenurile si daca detinatorii de terenuri agricole vor fi penalizati in vreun fel pentru ca nu-si lucreaza suprafetele avute in proprietate”. Intr-un interviu acordat ZF Ilie Sarbu, Ministrul Agriculturii a raspuns enumerand cateva legi “nepopulare” pe care urmeaza sa le propuna.

“In primul mandat nu dadeam subventii, nu dadeam utilaje tocmai ca sa putem comasa terenurile. Acum a venit pensia viagera, in Europa se practica, la noi se practica si totusi nu se comaseaza. In ciuda faptului ca nu este populara idea mea, vreau sa venim cu o lege care sa limiteze foarte strict divizarea terenurilor. Nu poti imparti un hectar de teren la zece copii. Suprafata trebuia sa ramana bloc, sa fie mostenita doar de unul dintre ei, pentru a nu mai permite faramitarea”, a declarat Sarbu, care crede ca in felul aceasta pamantul va iesi din sprijin si va ramane abandonat.

In ce priveste pedepsirea proprietarilor care nu-si lucreaza terenurile, ministrul a spus ca exista deja o lege prin care daca un hectar de teren nu e lucrat un an de zile sa se aplice o amenda proprietarului, iar daca nici al doilea an nu este lucrat, sa i se atribuie unui fermier care lucreaza teren in zona. “Pana acum nu s-a aplicat, dar legea se va relua, chiar daca din nou nu este foarte populara. Trebuie sa incepem nu sa impunem masuri nepopulare, dar sa avem unele normale care sa poata scoate agricultura din starea care se afla acum. Avem 70% in Parlament, suntem o forta, iar daca acum nu ne impunem atunci cand?”, continua Sarbu.
Ioan Niculae, proprietarul Interagro, care administreaza aproximativ 50.000 de hectare de teren agricol, este interesat sa afle “Ce are ministerul de gand cu acordarea de subventii pentru ingrasaminte pentru culturile din primavara”.

Ministrul are deja un proiect de ordonanta prin care vrea sa dea un sac sau doua de ingrasaminte pe hectar in loc de subventie si in felul acesta sa ajute si industria de resort. “Este gata, voi incerca sa-l promovez poate chiar de saptamana aceasta, dar ramane de vazut daca va fi acceptat”, spune Ilie Sarbu.
intrebarea lui Stefan Poienaru, proprietarul Agrofam Holding din Fetesti “Cand aveti de gand sa organizati o intalnire cu reprezentantii organizatiilor profesionale si ale fermierilor pentru a inventaria problemele cu care acestia se confrunta?” a primit un raspuns prompt de la Ministru: ”incep de maine, maine am deja trei intalniri, iar apoi vom organiza intalniri si cu restul. Asociatiile trebuie sa ne fie insa parteneri, nu critici de arta”, a incheiat el.

Cititi un interviu complet in editia de vineri a Ziarului Financiar

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO