ZF 24

Dan Sandu se duce la Volksbank pe un post de prim-vicepreşedinte

Dan Sandu

Dan Sandu

Autor: Razvan Voican

27.02.2014, 08:00 4719

Dan Sandu, 45 de ani, bancherul care s-a ocupat în ultimii patru ani de restructurarea Nextebank (fosta MKB Rom­exterra), va ocupa o poziţie nou-crea­tă de prim-vicepreşedinte al Volks­bank, bancă aflată tot într-un amplu pro­­ces de restructurare în vederea vân­zării până cel târziu la finalul lui 2015.

Surse bancare afimă că el va avea responsabilităţi toc­mai în această zonă a re­aşezării Volksbank în pers­pectiva găsirii unui cum­pă­rător. Din toamna anului trecut Dan Sandu fusese considerat pe piaţă drept principalul candidat la func­ţia de preşedinte al băncii de stat CEC Bank în contextul discuţiilor prelungite privind schimbarea lui Radu Gheţea. În cele din urmă Sandu ajunge la Volksbank pe un post de secund al francezului Benoit Catel instalat în funcţia de preşedinte în vara lui 2012.
Premierul Victor Ponta l-a propus pe Enache Jiru, secretar de stat în Fi­nanţe, pentru conducerea CEC.

Dan Sandu a intrat în lumea bancară în 1990 la departamentul de protocol al BNR, la scurt timp după ce Mu­gur Isărescu devenise guvernator. Apoi a lucrat în direcţia de operaţiuni de pia­ţă a băncii centrale, avansând până în po­ziţia de chief dealer. În 1995 a fost recrutat de americanii de la Citi­bank care tocmai îşi deschideau banca locală. În 1998 devine vicepre­şe­dinte al băncii, nivel ierarhic pe care rămâne până în 2006, când părăseşte Citi pentru a participa la proiectul de lansare de la zero a filialei por­tughezilor de la Millen­nium. Veni­rea crizei a afectat însă planul de construire a noii bănci, gru­p­ul por­tughez fiind grav lovit chiar acasă şi forţat să vândă mai multe active, inclusiv filiala locală în schimbul ajutorului de stat.

Sandu a fost tot vicepre­şedinte la Millennium Bank până în toamna lui 2009, când s-a mutat la ungurii de la MKB pentru a restructura Next­e­bank, o bancă de asemenea foar­te afectată de criză şi confruntată cu pierderi mari. Iniţial vicepreşe­dinte, în 2010 a devenit preşe­dinte al Nex­tebank până anul trecut. La sfâr­şi­tul lui 2013 ungurii au semnat un acord de vânzare cu un fond administrat de Axxess Capital, tranzacţia având şanse să obţină aprobarea BNR.

Dan Sandu a cochetat cu proiectul „CEO privat la stat“, fiind numit membru în consiliul de administraţie al CFR SA, de unde a şi plecat în primăvara trecută. A fost şi membru în consiliul de supraveghere al Transelectrica.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO