ZF 24

Dar românii sunt mândri de voi?

Dar românii sunt mândri de voi?

Autor: Cristi Moga

29.05.2014, 00:06 736

De câteva săptămâni am înţeles de pe toate bulevardele Capitalei că politicienii care domină autoritar toate structurile de conducere ale ţării sunt mândri că sunt români.

Sunt mândri şi atunci când panoul uriaş din Piaţa Romană care indică acest lucru este montat pe o clădire de pe care cade tencuiala, dar şi atunci când piaţa construcţiilor inginereşti scade cu 25% în primele trei luni ale unui an cu vreme bună pentru şantiere şi promisiuni cu mii de kilometri de autostradă.

Sunt mândri şi atunci când traversează în coloană oficială, cu girofarele puse, prin centrul Bucureştiului, fără a fi nevoiţi să calce pe centura oraşului, unde merg doar cu planşe desenate promiţând pasaje şi lărgiri de şosele fără ca vreo lopată de ciment să fie aruncată în acest sens.

Sunt mândri şi atunci când soluţia pentru fluidizarea traficului pe podul de la Cernavodă este eliminarea taxei de trecere, dar şi atunci când pun accize prin care de la o zi la alta creşte costul combustibililor cu 7%, afectând deopotrivă tineri şi bătrâni, bogaţi şi săraci.

Sunt mândri când contractul cu Bechtel, companie căreia România i-a plătit 2,2 miliarde de euro pentru 52 de kilometri de autostradă, este de negăsit, deşi nu vorbim de o foaie A4 rătăcită într-un sertar, dar şi atunci când pun în pericol competitivitatea celei mai importante fabrici din România - Dacia Mioveni - trăgând pe linie moartă autostrada Piteşti - Sibiu care ar trebui să fie acum prioritatea numărul 1 în materie de infrastructură.

Sunt mândri că în România numărul de locuinţe construite scade de cinci ani la rând, iar datele cu privire la sporul natural arată că în fiecare lună, cu excepţia sezonului de vară, diferenţa între cei care mor şi cei care se nasc e de 7.000 - 8.000 de români în dreptul celor care dispar.

Aflaţi de doi ani la putere, nu este în totalitate vina lor pentru aceste situaţii. Dar decât să îţi declari mândria personală pe toţi stâlpii şi pe toate gardurile, mai bine te afunzi în muncă să schimbi lucrurile în bine, astfel încât să poată spune alţii despre tine că sunt mândri că eşti român.

Cristi Moga este Redactor-şef Business Construct

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO