ZF 24

Decizia Fed de reducere a dobanzilor nu va declansa actiuni similare la nivel international

23.01.2008, 10:36 18

Cele mai importante banci centrale au actionat concertat pentru a debloca pietele monetare, insa institutiile internationale nu semnaleaza o potentiala coordonare a masurilor de reducere a ratelor dobanzilor cu Rezerva Federala americana, care a taiat ieri dobanda de politica monetara cu 0,75%.

Fed a fost obligata sa reduca principala rata a dobanzii cu 0,75 puncte procentuale, la 3,5%, cu o saptamana inainte de reuniunea traditionala de politica monetara, ca masura de urgenta de sprijinire a economiei, informeaza Reuters.

Astfel, dobanda a coborat la cel mai redus nivel atins dupa septembrie 2005.

Decizia Fed a avut loc in urma declinului semnificativ inregistrat in ultimele doua zile de bursele internationale de la Tokio, Mumbai sau Londra, o consecinta a amplificarii temerilor privind producerea unei recesiuni in Statele Unite.

Banca Canadei a urmat indeaproape actiunea Fed si a redus rata dobanzii de politica monetara, dar cu numai 0,25%.

In continuare insa, alte banci centrale nu vor urma, cel mai probabil, modelul Fed, astfel ca va aparea o discrepanta intre perceptia pietelor asupra nevoilor economice si masurile pe care sunt pregatite sa le implementeze autoritatile in domeniul monetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO