ZF 24

Delgaz Grid, membră a grupului E.ON, a început să testeze în România funcţionarea reţelelor şi aparatelor casnice cu amestec de gaze naturale şi hidrogen

Delgaz Grid, membră a grupului E.ON, a început să...

Autor: Roxana Rosu

08.06.2023, 16:23 200

Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, a început joi, 8 iunie, în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaş, testarea funcţionării aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen, aceasta fiind prima etapă a proiectului pilot 20HyGrid, lansat în premieră în România.

Testele urmăresc să determine nivelul de compatibilitate cu hidrogenul al componentelor reţelei existente de distribuţie a gazelor naturale şi al instalaţiilor şi aparatelor de utilizare ale clienţilor casnici.

Ele iau în calcul toate particularităţile din România pentru validarea unei soluţii tehnice la nivel naţional privind utilizarea în condiţii de siguranţă a amestecului de gaze naturale şi hidrogen.

„Noi credem că putem să le asigurăm acelaşi confort clienţilor noştri folosind actuala infrastructură, fără modificări, şi cu aceeaşi siguranţă în exploatare, utilizând practic un alt gaz. Într-o primă etapă un amestec de gaze naturale cu hidrogen şi pe termen lung exclusiv gaze verzi fără emisii de dioxid de carbon, precum hidrogenul produs prin electroliză şi biometanul. Prin acest proiect facem un prim pas concret în această direcţie în România, beneficiind de experienţa E.ON din Germania”, a declarat Volker Raffel, CEO al E.ON România.  

Echipa de specialişti ai companiei va continua să testeze, în săptămânile următoare, etanşeitatea diverselor componente ale reţelei, combustia şi parametrii de funcţionare pentru mai multe tipuri de aparatură casnică, de la diferiţi producători.

Totodată, va fi analizată comportarea tronsoanelor de reţea din oţel şi polietilenă la amestecul de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen.

„Reţelele de gaze naturale din România au potenţialul de a aprovizona consumatorii cu cantităţi uriaşe de hidrogen, la cele mai mici costuri comparativ cu alte variante de transport şi distribuţie. Acestea ar putea transporta, de exemplu, circa 130 TWh de energie anual, de aproape trei ori mai mult decât Sistemul Energetic Naţional de transport al energiei electrice, respectiv circa 56 TWh”, a completat Cristian Secoşan, director general al Delgaz Grid.

Testele vor viza centrale termice, aragaze, convectoare, aparate de preparat apă caldă, arzătoare din sobe de gătit, încălzit etc. De exemplu, vor fi testate atât centrale termice existente, modele mai vechi, fără condensaţie, instalate înainte de 2015, precum şi centrale în condensaţie, instalate în special după 2015, respectiv aparate de generaţie nouă, care sunt deja pregătite pentru amestec cu 20% hydrogen.

„Pentru testare, în prima etapă, am construit în poligonul de la Mediaş o mini-reţea de distribuţie la care racordăm şi testăm, într-un mediu controlat, majoritatea categoriilor de aparate de utilizare existente. În etapele următoare vom realiza teste pe reţele operaţionale respectiv pe aparate din casele clienţilor. Având în vedere experienţa acumulată, suntem convinşi că testele vor demonstra ceea ce ne-am propus. Hidrogenul este doar un alt gaz combustibil, care nu implică riscuri diferite de metan, fapt demonstrat de toate proiectele derulate în ţările vest europene”, a explicat Dr. Cristian Călin, Manager Tehnic Gaz, coordonatorul proiectului.

Delgaz Grid are ca parteneri şase mari producători de centrale termice şi aragaze care acoperă aproximativ 80% din piaţa din România.

Specialiştii Delgaz Grid au dobândit experienţă şi certificare în Germania, unde au testat la DVGW/EBI (Der Deutsche Verein des Gas und Wasserfaches/EBI Engler Bunte Institute), instituţie tehnico-ştiinţifică care funcţionează în cadrul Institutului de Tehnologie din Karlsruhe, amestecuri de gaze naturale cu diferite adaosuri de hidrogen pe diferite sisteme de ardere: centrale termice, convectoare, aragaze, arzătoare din sobe de încălzit şi gătit.

„România are o experienţă de peste 100 de ani cu hidrogenul, deci ştim că se poate face, ştim cu cine se poate face şi ştim unde şi ce s-a făcut. Din raţiuni ştiinţifice şi tehnice, se consideră că este posibilă introducerea unor cantităţi cuprinse de până la 20-30% hidrogen, fără modificări relevante asupra utilizatorilor finali şi a infrastructurii sau conductelor. Hidrogenul are potenţialul major în decarbonizarea surselor de energie pentru gospodării iar testele efectuate de Delgaz Grid la Mediaş sunt o etapă esenţială şi obligatorie pentru a valida aceasta în teren”, a subliniat Dr. ing. Ioan Iordache, Director Executiv al Asociaţiei pentru Energia Hidrogenului din Romania şi Director General al ICMET Craiova.

În acestă vară este planificată testarea amestecului de gaze naturale cu hidrogen în condiţii reale.

În etapa a doua a proiectului urmează să fie testate funcţionarea amestecului în reţele existente din oţel şi polietilenă, precum şi în instalaţii/aparate de utilizare ale clienţilor racordaţi la acestea. Instalaţiile de utilizare ale consumatorilor (ţevi, aparate de utilizare etc.) şi elementele componente ale sistemului de distribuţie (conducte, branşamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.