ZF 24

Energia s-a întors la nivelul anului 2009

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

17.04.2014, 00:07 401

Consumul de energie din România şi preţurile de pe bursa OPCOM au ajuns după scăderile de anul trecut la nivelul lui 2009, cel mai greu an pentru economia locală după căderea Lehman Brothers.

România a avut nevoie de curent electric cu 5% mai puţin decât în 2012, procentul de scădere fiind dublu faţă de anul anterior, chiar dacă economia a evoluat peste aşteptări cu o creştere de 3,5%.

Dacă cererea din partea marilor consumatori, care-şi negociază singuri contractele de energie, a mai recuperat din scădere pe final de an, astfel că se poate vorbi de o stagnare în 2013, micii consumatori necasnici, care încă beneficiază de tarife reglementate, nu dau semne de revenire, arată cele mai recente date publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în raportul pe 2013.

O altă schimbare majoră intervenită anul trecut a fost dublarea ponderii de energie eoliană, care a ajuns la peste 7% din totalul pieţei. Acest lucru, împreună cu un an hidro bun şi cu scăderea consumului, au împins preţul mediu spot al energiei pe bursa OPCOM la minimul din 2009, aproximativ  35 de euro pe MWh (156 lei).

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- cererea de energie pe categorii de consumatori 

- relaţia dintre consumul de energie şi evoluţia economiei; date statistice despre PIB, exporturi, industriile care au contribuit la creşterea PIB 

- date despre preţurile la energie şi evoluţia in timp 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO