ZF 24

Eurostat: 42% dintre tinerii din UE sunt absolventi de învăţământ universitar. Pe primul loc este capitala Lituaniei, cu 73%. În România, 7 din 8 regiuni de dezvoltare au procente sub 25%

Eurostat: 42% dintre tinerii din UE sunt absolventi de...

Autor: Roxana Rosu

13.11.2023, 13:53 1653

Mai mult de două cincimi (42%) din populatia de 25-34 de ani din UE era absolventă de învăţământ universitar în 2022, un capitol la care România stă cel mai prost din toate statele membre, potrivit datelor Eurostat.

Astfel, 7 dintre cele 8 regiuni de dezvoltare din tara noastră aveau procente mai mici de 25%, singura exceptie fiind Bucureşti-Ilfov, unde ponderea este de 54%.

În plus, cele mai mici procente raportat la nivel UE sunt tot în România, respective Sud-Muntenia (16%) şi regiunea Sud-Est (17%), urmate de două regiuni din Cehia şi Ungaria, cu 18%.

 La nivel European, dintre cele 240 de regiuni de dezvoltare analizate, 72, adică 30%, au depăşit deja tinta de 45% propusă de politica europeană. Primul loc este ocupat de capitala Lituaniei şi zona limitrofă, unde 73% dintre tineri sunt absolventi de facultate, urmată de 11 regiuni din Franta, Irlanda, Olanda, Polonia, Ungaria, Suedia, Luxemburg şi Danemarca, în care procentul este de minim 60%.

Multe dintre aceste regiuni atrag oameni înalt calificaţi pe piata muncii, tocmai datorită oportunităţilor educaţionale, de angajare şi de stil de viaţă.

În schimb, în 17 regiuni europene mai putin de 25% dintre tineri sunt absolventi de studii universitare: 7 din 8 regiuni din România, 3 regiuni din Ungaria, 2 din Bulgaria, 1 din Cehia, 3 regiuni din Italia şi Guyana Franceză.

Unele din aceste regiuni sunt zone rurale/isolate, cu un nivel redus de oportunităţi de angajare pentru persoanele cu înaltă calificare. În altele, şcolile se concentrează pe programe de învăţământ profesional, unde tinerii intră în câmpul muncii mai degrabă prin ucenicie şi programe de formare decât prin calificări academice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO