ZF 24

Exclusiv online - Ce avantaje aduc investitorilor imprumutul de actiuni si vanzarile in lipsa

10.03.2010, 00:00 232

Firmele de brokeraj vor putea oferi investitorilor posibilitateade a imprumuta actiuni in vederea realizarii de vanzari in lipsa(short selling), ceea ce ar putea permite obtinerea de castiguri siin perioadele de scadere ale Bursei, potrivit unui regulamentaprobat marti de CNVM.

"Imprumutul de actiuni va creste lichiditatea si va permiteinvestitorilor sa castige si cand piata scade, prin vanzarea inlipsa, ceea ce pana acum nu era posibil", spune Octavian Dragolea,directorul agentiei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFBFinwest.

Imprumutul de actiuni presupune ca intermediarul (firma debrokeraj) sa incheie un contract de imprumut de actiuni de la unclient care detine actiuni in portofoliu pe care sa le ofere apoisub forma de imprumut altor clienti care nu detin actiuni lacompania respectiva. Aceasta operatiune ar da posibilitatea unorinvestitori care nu au actiuni la o anumita companie sa vandaactiuni imprumutate ca sa poata obtine castiguri dintr-o eventualascadere a titurilor respective. Asta presupune ca ulterior clientulsa racumpere actiunile la un pret mai mic decat cel la care le-avandut si sa le returneze firmei de brokeraj, care le va returna larandul ei clientilor care le aveau initial in portofoliu.

De exemplu, un investitor care se asteapta la o scadere aactiunilor SIF Oltenia (SIF5), care in prezent se tranzactioneazala pretul de 1,6 lei, va putea imprumuta 1.000 de actiuni. Dinvanzarea lor pe Bursa, investitorul ar incasa in acest moment 1.600de lei. Daca actiunile scad la 1,3 lei, investitorul le poaterascumpara cu 1.300 de lei, ramanandu-i astfel un profit de 300 delei, dupa ce returneaza cele 1.000 de actiuni.

Cel care imprumuta actiunile va plati o dobanda celui de la carele ia si va depune de asemenea un colateral care sa garantezeindeplinirea obligatiei de rambursare, care va consta in cash saualte valori mobiliare.

Investitorii vor putea de asemenea sa imprumute actiuni directde la alti investitori, insa firmele de brokeraj si DepozitarulCentral vor trebui sa tina evidenta tuturor acestor operatiuni.

Principalul efect al imprumutului de actiuni este cresterealichiditatii pe piata, prin punerea in miscare a unor titluri carepana acum stateau blocate in portofoliile investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO