ZF 24

FMI inchide biroul de la Bucuresti

22.04.2008, 11:50 12

FMI se pregateste sa inchida biroul de la Bucuresti, care coordona din septembrie 2006 si relatiile institutiei cu Bulgaria, in cadrul unei operatiuni de restructurare a activitatilor in intreaga regiune. Biroul FMI de la Varsovia urmeaza sa urmareasca toate tarile din Europa Centrala si de Est.

FMI inregistreaza pierderi pentru ca nu mai acorda imprumuturi deoarece multe tari nu mai au nevoie de finantari.

FMI a avut un rol foarte important in restructurarea economiei dupa 1990, presind constant autoritatile sa faca reforme structurale. Romania a semnat zece acorduri stand-by incepind din 1972, cu finantarile aferente. Ultimul, de tip preventiv, a fost angajat in iulie 2004, fara a fi finalizat.
Dupa intrarea Romaniei si Bulgariei in UE, FMI s-a limitat la o activitate de monitorizare a cadrului macroeconomic din cele doua tari, facind autoritarilor doar recomandari si sugestii de politica economica.
In fiecare an, o misiune a Fondului viziteaza Bucurestiul pentru o evaluare a situatiei economice conform Articolului IV din statutul institutiei al carei membru este si Romania. Concluziile evaluarii sunt discutate in boardul de la Washington. Analizele Fondului constituie repere importante pentru pietele financiare si investitorii de talie mare.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO