ZF 24

Francezii de la Filasa spun că merg mai departe cu eolienele de 780 mil. euro, în ciuda întârzierilor

Francezii de la Filasa spun că merg mai departe cu...

Autor: Tibi Bujdei

21.07.2013, 21:11 810

Grupul francez Filasa a anunţat că va continua investiţiile de 780 de milioane de euro în construcţia a 12 parcuri eoliene în judeţul Suceava, deşi s-au înregistrat unele întârzieri în realizarea proiectului.

„Contrar zvonurilor care circulă, grupul Eolenvest (companie din grupul Filasa - n. red.) continuă dezvoltarea celor 12 parcuri eoliene în regiunea Suceava şi confirmă, în ciuda întârzierilor, că parcurile se vor realiza“, au declarat re­pre­zentanţii grupului francez. Firma franceză Filasa, a anun­ţat în noiembrie 2011 o in­ves­tiţie de 780 de milioane de eu­ro, reevaluată anul trecut la un miliard de euro, în 12 parcuri eoliene din nouă localităţi din judeţul Suceava, care urmau să fie construite începând din septembrie 2012.

Dezvoltarea pro­iectului a fost amânată du­pă ce grupul francez a renunţat la furnizorul iniţial de turbine eoliene, danezii de la Vestas. P­otrivit unor informaţii furnizate anterior de Popovici Niţu & Asociaţii, casa de avocatură care i-a asistat pe francezi la intrarea pe segmentul energiilor regenerabile în România, compania Filasa a fost creată de un fost proprietar al maga­zi­nelor alimentare Leader Price, şi anume familia franceză Lacoste. În 2007 familia Lacoste a decis vânzarea celor circa 60 de magazine Leader Price pe care le avea în Franţa, iar din banii încasaţi s-a hotărât să facă investiţii în sectorul energiilor regenerabile în mai multe ţări, printre care se află şi România.

România are în acest moment parcuri eoliene funcţionale cu o capacitate de circa 2.100 MW, echivalentul în putere a trei reactoare de la Cernavodă, cel mai puternic investitor fiind cehii de la CEZ.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO