ZF 24

GfK: 4 din 10 romani si-au vazut veniturile afectate de criza

15.06.2009, 10:48 11

4 din 10 romani declara ca veniturile le-au fost influentate in mod negativ de criza in luna martie 2009, cel mai mare impact fiind inregistrat asupra veniturilor extra-salariale (bonusuri, comisioane, etc.), 21% din populatie resimtind scaderea acestora, conform unui studiu al institutului de cercetare de piata GfK.

Conform studiului, 50% din populatia activa este cea cea mai expusa la consecinte nefavorabile asupra venitului. Bucurestenii sunt mai putin afectati de aceste efecte, numai 18% din locuitorii Capitalei spunand ca veniturile le-au fost influentate de criza.

Cea mai dificila situatie se resimte in randul independentilor, micilor patroni si liber profesionistilor, mai mult de jumatate dintre ei au veniturile in scadere si, in total, doua treimi dintre ei afirma ca au o situatie financiara in declin.

Prin comparatie cu alte state, contextul din Romania este asemanator cu cel din Cehia si din Bosnia-Herzegovina. In majoritatea tarilor din regiune, ponderea celor care au resimtit efectele crizei se situeaza la 50%. Cel mai puternic afectata este Ungaria, unde peste 70% din populatie considera ca situatia financiara a familiei s-a inrautatit, iar cel mai putin expusa este Austria, cu 30% din populatie afectata.

Pe langa diminuarea veniturilor extra-salariale, alte consecinte care s-au manifestat sunt incasarea cu intarziere a salariului sau chiar scaderea lui, ambele fiind resimtite de catre 9% din populatie.
In aprilie 2009, cifrele arata o situatie asemanatoare cu cea din martie. Totusi, a crescut proportia celor care si-au pierdut locul de munca din cauza crizei de la 5% la 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels