ZF 24

go4it: Telefonul mobil in viitor

go4it: Telefonul mobil in viitor
27.06.2007, 13:06 55

Isi vor pierde, in cativa ani, telefoanele mobile tastatura? Foarte posibil, pentru ca butoanele clasice ar putea fi inlocuite de unele proiectate virtual chiar pe degetele de la mana. Asta promite MARISIL (Mobile Augmented Reality Interface Sign Interpretation Language), proiect inaugurat in 1999 la Universitatea din Oulu, Finlanda, scrie revista go4it! .
Esenta MARISIL: pe lentilele transparente cu rol de ecran a unor ochelari video de tip see-through, peste imaginea reala este proiectata si una virtuala, generata de un mic computer de dimensiunile unui maus. Tot el analizeaza imaginea furnizata de o camera video minuscula, montata pe bratul ochelarilor si astfel stabileste exact pozitia mainii. Cu ochelarii pe nas, minune: vei vedea in palma o imagine 2D cu o tastatura stilizata, fiecarei falange corespunzandu-i cate o buton pe care il atingi la fel ca pe unul real.
Nebunia asta a fost pusa la punct de Peter Antoniac, profesor la departamentul Information Processing Science la Universitatea din Oulu. I-am trimis prin e-mail o solicitare de interviu in engleza, iar el ne-a raspuns intr-o romana cat se poate de corecta. {i asta pentru ca Peter e unul de-al nostru. A terminat Facultatea de Automatica de la Universitatea Politehnica din Bucuresti si in 1998 a plecat in Finlanda sa-si dea doctoratul. Unde a si ramas in cercetare.
?Am inceput lucrul la proiect in jurul anului 1999, impreuna cu un alt profesor din Finlanda, Petri Pulli. Totul a pornit de la un proiect de navigatie in oras, apoi am ajuns la tehnologia de realitate augmentata, ca apoi sa venim cu ideea de a folosi mainile ca suport pentru proiectia tastaturii clasice de telefon. Ne-am dat seama ca falangele degetelor de la o mana corespund cu numarul de taste ale telefonului?, spune Peter. Desi lucreaza de opt ani la proiect, prototipul devenit de curand functional este inca perfectibil. ?Am fost plecat in Japonia de curand.
Am studiat acolo cum sa imbunatatim anumite procese si am venit cu echipamente care nu se gasesc deocamdata decat prin laboratoarele niponilor: prototipuri de ochelari pentru realitatea augmentata, camere miniaturale de luat vederi etc. Daca ma intrebati cand va fi implementata tehnologia intr-un echipament care sa ajunga pe piata, pot face doar o predictie: speram ca in maximum cinci ani sa fie introdusa in echipamentele mobile curente (telefoane, Tablet PC-uri etc.).
Depinde insa si de investitori si, bineinteles, de interesul din piata. Noi lucrand in Finlanda, in primul rand avem ca tinta gigantul Nokia, insa am discutat si cu alte companii, chiar si din afara telefoniei mobile. In 2003 am primit personal un grant de la Nokia pentru a dezvolta tehnologia pentru o eventuala implementare?, spune Peter. El sustine ca in eventualitatea unei productii in masa, echipamentul ar costa aproximativ 400 de euro, dar ar fi posibil sa realizeze si o varianta la calitate mai slaba, reducand pretul pana la 150 de euro. Proiectul romanului pare desprins dintr-un roman SF, dar Peter spune ca realitatea augmentata nu va intarzia sa intre in vietile noastre cat se poate de curand.
?Inainte credeam ca AR e un concept mult prea abstract care tine de un viitor indepartat, dar dupa ce am fost in Japonia, mi-am dat seama ca asiaticii, americanii si chiar tarile din Europa Occidentala pompeaza sume destul de mari in acest domeniu si nu m-ar mira sa-i vedem aplicatiile cat de curand. In mod sigur ca in urmatorii cinci ani vom vedea pe piata echipamente capabile de realitate augmentata?. Aplicatii AR functionale exista de ceva vreme, dar nu in mainile consumatorilor de rand.
Peter s-a declarat din start un cercetator cu picioarele pe pamant, dar asta nu-l impiedica sa faca predictii: ?Computerul va deveni un accesoriu modular, usor de purtat peste tot ; o unitate centrala va comunica cu diverse componente adaugate sau eliminate de utilizator in functie de utilitate. Daca iti doresti de pilda sa-ti monitorizezi activitatea fizica zilnica vei activa in talpa pantofului un cip cu accelerometru si eventual localizare GPS.
In privinta elementelor multimedia, cred ca microfonul si casca (atat pentru telefon, cat si pentru computer) vor fi niste elemente aproape invizibile, atasate comod in spatele urechii, respectiv in cavitatea bucala. Toate aceste module ar putea fi controlate printr-o interfata virtuala, care sa inlocuiasca ecranul greoi si fix al notebook-ului?.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO