ZF 24

Guvernatorul BNR nu a fost cel care a iniţiat întâlnirea de la Cotroceni şi nici nu vrea să fie arbitru sau mediator între preşedinte şi premier

Preşedintele Băsescu alături de consilierii Bogdan Drăgoi (dr. - fost ministru de finanţe), Cristian Diaconescu şi Bogdan Oprea

Autor: Cristian Hostiuc

08.12.2013, 20:41 1154

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a iniţiat întâlnirea de la Cotroceni dintre preşedintele Băses­cu şi premierul Victor Ponta pe tema bugetului de stat şi a scrisorii de in­ten­ţie cu Fondul Monetar Internaţional şi nici nu vrea să fie arbitru sau me­dia­tor între cei doi, spune Adrian Vasi­lescu, consilier al guverna-torului BNR.

Pentru prima dată, Vasilescu aduce ex­­plicaţii privind participarea guverna­to­rului la întâlnirea de marţea trecută de la Cotroceni, răspunzând câtorva întrebări, în­cepând de la cine a iniţiat întâlnirea pâ­nă la poziţia guvernatorului faţă de acor­dul României cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mon­dială şi Co­misia Europeană.

„Faptul că a semnat scrisoarea de intenţie (Mugur Isărescu – n. red.) nu mai are nevoie de niciun co­mentariu.“
 

- De ce atâta mister la Banca Naţională?

- Nu e mister, ci rigoare şi con­secvenţă. Banca Naţională nu a dat niciun comunicat după întâlnirea de la Cotro­ceni fiindcă respectă riguros conduita pe care i-o impun astfel de împrejurări.

Guvernatorul nu a iniţiat şi nu a or­ganizat această întâlnire. Era deci în firea lucrurilor ca declaraţii să facă premierul - care a cerut întâlnirea şi preşedintele - care a organizat-o. Guver­na­torul BNR a fost invitat. Şi niciodată ca invitat nu a făcut declaraţii după întâlnirile la care a participat, indiferent unde au avut loc, în ţară sau în afara ţării.

- Tăcerea băncii centrale a generat im­pro­vizaţii mediatice. Au apărut comen­tarii potrivit cărora rolul guvernatorului BNR la aceas­tă în­tâl­ni­re a fost de arbitru între Preşedinţie şi Guvern. Alte comentarii au mers pe ideea că a fost o „bilate­rală“, plasându-l pe guvernator în echipa guvernamentală.

- Ambele variante sunt false. Guver­natorul a sem­nat scrisoarea de intenţie , aşa că era normal să participe la întâlnire. Iar invitaţia, tot aşa cum era normal, i-a adresat-o gazda. A fost invitat de Presedinţie.

-Să înţeleg că nu a fost arbitru?

-Ai înţeles corect. Niciodată guver­na­torul BNR nu şi-a arogat rol de arbitru sau de mediator între auto­rităţile statului. Fiind garant al stabilităţii financiare, BNR are o bună colaborare - în litera şi în spiritul legii, cu preşedintele pe care îl dă ţara. Şi cu Guvernul pe care îl are ţara. La banca centrală nu se face politică şi nimeni nu-şi îngăduie simpatii ori antipatii politice.

-Aţi afirmat că pe Isărescu l-a invitat Preşedinţia. Cum comentaţi informaţia că ar fi fost, de fapt, invitatul premierului?

-Simplu! Îl voi cita pe premier, care, întrebat de ziarişti înainte de întâlnire dacă la Cotroceni va fi prezent şi guver­natorul BNR, a răspuns: „Merg la Preşe­din­ţie cu ambii miniştri ( ministrul finan­ţelor şi ministrul bugetului – n. red.). Nu ştiu să vă spun nimic despre guvernatorul BNR, nu am avut ocazia să vorbesc cu el“.

- S-au făcut speculaţii în legătură cu aşe­zarea celor două echipe „în teren“ în ra­port cu subiectul în dispută, şi anume că, la discuţii, poziţionarea în spaţiu - faţă în faţă a celor două echipe (într-o parte pre­­şedintele având alături câţiva con­si­lieri, iar de cealaltă parte echipa guver­na­­mentală cu guver­natorul BNR lângă pre­mier) ar sugera şi o poziţionare în do­uă ta­bere adverse compacte. Cum comentaţi?

- Faţă în faţă erau, de fapt, gazde şi in­vitaţi. La astfel de întâlniri, aşezarea este pre­setată, respectându-se reguli pro­to­co­lare stricte şi fără neglijarea vreunui de­taliu. Invitaţii s-au aşezat acolo unde li se sta­biliseră dinainte locurile. Iar aranja­men­tul în sală nu l-a făcut nici protocolul Gu­ver­nului, nici protocolul Băncii Naţio­nale. L-a făcut protocolul Preşedinţiei. În astfel de cazuri se aplică o etichetă insti­tu­ţiona­lizată. Nimic din economia unui astfel de eveniment nu se desfăşoară la întâmplare.

- Şi totuşi, poziţia guvernatorului?

-Am răspuns deja mai înainte. Când am evocat poziţia de invitat a guver­natorului. Aş aminti însă ce a răs­puns premierul atunci când i-a fost adresată aceeaşi întrebare. Citez: „Guvernatorul a fost echilibrat şi neimplicat…“

- Poate că răspundeţi însă la o altă între­bare: ce gândeşte guvernatorul des­pre scrisoarea de intenţie şi despre Acor­dul României cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană?

-Faptul că a semnat scrisoarea de intenţie nu mai are nevoie de niciun comentariu.

 

Luni-seară, preşedintele Traian Bă­sescu a anunţat că nu va semna scrisoarea de intenţie către FMI, o decizie fără pre­cedent în negocierile dintre România şi instituţiile financiare internaţionale, dacă premierul Ponta nu renunţă la intro­ducerea taxei de 7 eurocenţi pe carbu­ranţi, bani care s-ar duce în construcţia de auto­străzi, conform motivaţiei guver­nu­lui. Băsescu a susţinut că premierul Ponta şi guver­nul puteau găsi alte surse de bani pentru autostrăzi direct în buget, prin reducerea sumelor alocate, în spe­cial, către Ministerul Dezvoltării.

Băsescu a susţinut că această taxă va afecta mediul de business şi consumul şi de fapt prin construcţia bugetului şi introducerea taxei de 7 eurocenţi se pre­gă­tesc fonduri pentru campania elec­to­rală. După întâlnirea de marţi de la Cotro­ceni, nici preşedintele şi nici pre­mierul nu şi-au schimbat poziţia, aşa că finalul de an va fi destul de tensionat. 

După ce luni-seară preşedintele a anunţat că nu va semna acordul cu FMI, mai precis bugetul de stat în forma pro­pu­să de guvern, marţi cursul leu/euro a cres­cut pe piaţa valutară de la 4,445 lei/euro la 4,47 lei/euro, toţi analiştii aşteptând să vadă cum se termină disputa dintre cei doi.

Întâlnirea de la Cotroceni între preşedinte şi premier

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24