ZF 24

Hidroelectrica renunţă la un credit de 110 mil. euro de la BERD, susţinând că are costuri prea mari

Hidroelectrica renunţă la un credit de 110 mil. euro de...

Autor: Radu Bostan

31.03.2014, 16:16 579

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din sistem, a renunţat la un împrumut de 110 milioane de euro contractat în 2011 de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), dar neaccesat, din cauza costurilor financiare asociate creditului şi a refuzului instituţiei financiare de a elibera finanţarea în timpul insolvenţei companiei.

Creditul urma să fie folosit pentru retehnologizarea hidrocentralei "Dimitrie Leonida"-Stejaru aflată pe râul Bistriţa. Centrala, cu o putere instalată de 210 MW, a fost pusă în funcţiune în 1962, iar modernizarea acesteia a fost în repetate rânduri identificată ca o prioritate investiţională de către conducerea Hidroelectrica.

"La aproape trei ani de zile de la contractarea acestui împrumut, Hidroelectrica constată că este în imposibilitate fizică de a accesa fondurile, contractul fiind suspendat de BERD pe perioada insolvenţei. De asemenea, costurile financiare legate de acest contract sunt foarte mari, ceea ce afectează indicatorii financiari ai investiţiei", au precizat reprezentanţii producătorului de energie.

Proiectul de retehnologizare a hidrocentralei Stejaru a fost început în 2011, dar suspendat după intrarea în insolvenţă a companiei, în iunie 2012. Oficialii Hidroelectrica au arătat că în 2013 compania a organizat o nouă procedură de achiziţie, la care au aplicat în final 25 de companii grupate în 17 consorţii.

"Cu toate că s-a urmărit o procedura transparentă, competitivă, cu largă participare internaţională şi de aceasta dată BERD a refuzat deblocarea fondurilor", au arătat reprezentanţii companiei. Contractul de împrumut semnat cu BERD a fost anulat printr-un ordin semnat de Remus Borza, administratorul judiciar, şi Gabriel Dumitraşcu, administratorul special. 

Reprezentanţii producătorului de energie precizează că Hidroelectrica va demara în luna aprilie procedura de atribuire a contractului pentru retehnologizarea hidrocentralei, care va fi finanţată din sursele proprii şi "eventual, în completare, cu un credit comercial de investiţii."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO