ZF 24

Ilie Sarbu: Agricultura e aproape de dezastru

22.01.2009, 13:59 14

Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii a anuntat un blocaj la nivelul functionarii agriculturii in Romania din cauza intarzierilor cu un an a platilor catre agricultori. “Agricultura este aproape de dezastru. Avem datorii de 1,2 mld de euro pe 2008, plati care n-au fost efectuate la timp si cu care Guvernul este dator fata de producatori”, a declarat Sarbu.

Bugetul pe 2008 pentru agricultori a inclus subventii la hectar de 527,9 mil. euro si fonduri de 782 mil. euro care puteau fi accesate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), dar banii au ramas doar pe hartie. “Nu s-au finalizat caietele de sarcini, nu au existat programe, de aceea s-a ajuns la acesta situatie. La platile directe cauze au fost si suprapunerile de suprafete anuntate, dar si programul de soft care nu a functionat cum era prevazut in contract”, a mai spus ministrul.

Programul SAPARD prin care urmau sa fie accesati 200 mil. euro, care a fost blocat in iunie 2008, trebuia incheiat la finele anului trecut, dar autoritatea spune ca problema nu se va rezolva decat peste 3-4 luni, intrucat Comisia Europeana a mai acordat un an pentru deblocarea acestui program.

Nici in sectorul de pescuit si acvacultura investitorii nu au vazut banii promisi prin Programul Operational de Pescuit, lansat in iulie 2008 de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA). Aceasta anunta fonduri publice nerambursabile \n valoare de 307 mil. euro pana in 2013. Mai mult, programul nici nu a fost demarat, jucatorii din acesta piata continuand sa astepte cu dosarele deja pregatite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO