ZF 24

Importurile de alimente din state din afara UE s-au injumatatit in ianuarie

23.03.2007, 16:11 16

Importurile Romaniei de produse agroalimentare din state din afara Uniunii Europene au totalizat, in luna ianuarie, 41,4 milioane euro, aproape jumatate din valoarea livrarilor din prima luna a anului trecut, de 74,8 milioane euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Firmele romanesti au importat din afara spatiului UE in special citrice, valoarea livrarilor fiind de 6,7 milioane euro, dar si peste proaspat, refrigerat sau uscat - circa un milion de euro, carne de pasare - 830.000 de euro, sau flori - aproape 200.000 de euro.

Cartofii, tomatele sau uleiurile sunt alte tipuri de produse importate din state care nu fac parte din UE.

Exporturile de produse agroalimentare catre piete extracomunitare s-au ridicat in luna ianuarie la circa 13 milioane de euro, in usoara crestere fata de valoarea de 11,8 milioane de euro, inregistrata in perioada corespondenta a anului trecut. Principalele produse livrate de Romania pe piete extracomunitare sunt semintele de floarea-soarelui si tigarile, care au acoperit, cumulat, aproape 40% din total.

Importurile de alimente din UE sunt favorizate de regimul vamal. Romania aplica importurilor din state din afara UE, de la 1 ianuarie 2007, Tariful Comun, stabilit anual de Uniune, in timp ce livrarile din interiorul UE au taxa vamala zero.

Deficitul Romaniei din comertul agroalimentar a crescut anul trecut cu 16,5%, la peste 1,5 miliarde de euro. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO