Afaceri de la zero

În aer liber. Antreprenorii care au pariat pe businessuri cu excursii, hamace sau corturi aşteaptă cu nerăbdare ridicarea restricţiilor privind izolarea

06.05.2020, 18:15 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Apropierea datei de 15 mai este luminiţa de la capătul tunelului, acesta fiind momentul din care restricţiile ar urma să se mai relaxeze, după cum au anunţat autorităţile, ceea ce le dă speranţă organizatorilor de excursii, dar şi celor atât de „însetaţi“ de o plimbare la pas în afara oraşelor.

Că îi cheamă Bălăngănel, Minor Swing, Evo Glamping sau că şi-au adunat ideile în jurul unor concepte ca Wild Thing sau „Hai afară, hai la joacă!“, mai mulţi antreprenori care şi-au spus poveştile la Afaceri de la zero în ultimul an au pariat, la un moment dat, pe nevoia oamenilor de aer liber. Departe de poluare, de zgomot, de birouri şi de nervi întinşi la maximum.

Nu aveau de unde să ştie niciunul dintre ei că va veni o vreme când obligaţia de a sta în casă va fi mai mare decât dorinţa de a respira aer proaspăt.

„Fiind un om de outdoor (aer liber – trad.), e cam frustrant să stau închis în casă sau în birou, dar mă străduiesc să vin cu nişte soluţii proaspete. Cursurile online, realitatea virtuală sau călătoriile 360 de grade prin intermediul filmelor supercool de pe YouTube nu pot înlocui o experienţă outdoor şi poate e mai bine aşa. E greu, dar eu sper să ieşim mai puternici“, spunea recent Paul Călin, unul dintre fondatorii Wild Thing, un business care organizează excursii în aer liber.

Paul Călin, Silviu Dragomir şi Monica Călin au început să organizeze ex­pediţii în ţară şi în străinătate pentru cli­enţi persoane fizice în urmă cu şase ani, iar de aproximativ un an lucrează şi cu fir­me ai căror angajaţi decid să plece îm­pre­ună în călătorii. Turismul nu este totuşi o opţiune în aceste vremuri de pandemie.

Apropierea datei de 15 mai este însă luminiţa de la capătul tunelului, acesta fiind momentul din care re­stricţiile ar urma să se mai relaxeze, după cum au anunţat autorităţile, ceea ce le dă speranţă organizatorilor de excursii, dar şi celor atât de „însetaţi“ de o plimbare la pas în afara oraşelor.

O alternativă de acest fel a creat şi Oana Bernecher, prin proiectul ei intitulat „Hai afară, hai la joacă!“. În 2017, ea a început să organizeze excursii de o zi în pădure, iar până la sfârşitul anului trecut peste 1.000 de copii luaseră parte la aceste escapade. Prima excursie organizată de ea a fost în pădurea Băneasa de lângă Capitală, căreia i-au urmat şi altele, în păduri din împrejurimi, dar şi în locuri ca Delta Văcăreşti.

„Taberele sunt un subiect pe care vreau să-l dezvolt în continuare“, spunea Oana Bernecher la începutul acestui an la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Cum regulile de distanţare socială sunt mai simplu de respectat în spaţii extinse precum pădurile, astfel de tabere ar putea fi o alternativă pentru cei care vor pune pauză cel puţin anul acesta excursiilor în străinătate.

 

„Accesorii“ pentru amatorii de aer curat

Evadările în aer liber au şi ele nevoie de „logistică“ pentru a fi ca la carte, aşa că alţi antreprenori au găsit nişa care să „condimenteze“ apetitul pentru excursii în spaţii deschise. Bălăngănel şi MinorSwing sunt doar două astfel de branduri, sub care se produc şi se vând hamace.

Alexandru Pitea din Târgu Mureş a început să producă hamace alături de mama lui în 2013. Proaspăt absolvent de facultate pe atunci, Alexandru Pitea regăsise timp de petrecut în parcurile din Cluj-Napoca, alături de prieteni. Când el şi amicii lui s-au gândit că s-ar putea relaxa şi mai bine stând într-un hamac, Alexandru Pitea a luat asupra lui responsabilitatea creării primului hamac, astfel că a confecţionat unul el însuşi.

Hamacele au fost prezente, de-a lungul anilor, la festivaluri precum FânFest (Roşia Montană, judeţul Alba), Awake Festival (judeţul Mureş) sau Vibe Festival (judeţul Mureş).

Tot pe hamace a pariat şi Andrei Gruia, de profesie geolog. Povestea brandului MinorSwing, „născut şi cusut în România“, îşi are bazele în anul 2008, iar concretizarea a avut loc doi ani mai târziu. Acum, în atelierul lui din Bucureşti, Andrei Gruia creează chiar şi 500 de hamace într-o lună.

„Nu aveam cunoştinţe despre cusut, dar aveam cunoştinţe tehnice. Am început cu maşina de cusut a bunicii, iar acum avem opt maşini de cusut în atelier şi încă adun“, a povestit de curând antreprenorul pentru Afaceri de la zero.

Hamacele MinorSwing sunt produse din materiale reutilizabile, rămase în plus fabricilor de textile care colaborează cu firme mari, după realizarea unui anumit lot.

În contextul pandemiei de Covid-19, compania s-a adaptat şi produce chiar şi hamace pentru casă, cu sistem de prindere diferit. Pentru ca senzaţia de vacanţă să nu dispară chiar complet.

Cu gândul tot la evadări în aer liber, Cristina Georgescu, absolventă a Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanţa, şi soţul ei Florin Georgescu produc într-un atelier de lângă Bucureşti, în Siliştea Snagovului, corturi pe care le vând proprietarilor de structuri de cazare tip camping, de pensiuni sau persoanelor private care vor o alternativă la casele de vacanţă tradiţionale. Pentru ei, totul a început odată cu aplicarea, în 2017, la programul de finanţare Start-Up Nation, unde au fost selectaţi.

Cu circa 10.000 de euro, cei doi antreprenori au amenajat un spaţiu închiriat în care produc astăzi corturile. Ei au mizat pe glamping, un concept în curs de dezvoltare în ultimii ani, care presupune structuri de cazare de tip cort, dar în varianta de lux, pentru cei mai pretenţioşi clienţi în materie de confort. Nişa lor este pe trend de creştere. Tot ce mai trebuie este ca libertatea de a ieşi în natură să fie din nou câştigată.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania