ZF 24

Inflaţia germană scade la minimul ultimilor doi ani. Cifrele inflaţiei din UE sporesc speranţa analiştilor că Banca Centrală Europeană va opri campania de creştere a ratelor dobânzilor

Inflaţia germană scade la minimul ultimilor doi ani....

Autor: Andrei Şerbănescu

29.09.2023, 13:34 86

Inflaţia germană a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, sporind speranţele că Banca Centrală Europeană a ajuns la sfârşitul ciclului de creştere a ratelor, raportează Financial Times.

Indicele armonizat al preţurilor de consum din Germania a scăzut de la 6,4% în august la 4,3% în septembrie, cea mai mică creştere anuală a preţurilor din ţară din septembrie 2021. Economiştii intervievaţi de Reuters lansaseră o prognoză  de 4,5 la sută.

Împreună cu o inflaţie mai mică decât se aştepta în Spania, unde preţurile de consum au crescut cu 3,2% în septembrie, încetinirea creşterii preţurilor din Germania a contribuit la aşteptările că BCE va lăsa acum rata dobânzii de referinţă a zonei euro la 4% pentru o perioadă de timp.

Se aşteaptă ca inflaţia în blocul de 20 de ţări să scadă de la 5,2% în august la aproape 4,5%, minimul ultimilor doi ani, atunci când această cifră va fi publicată vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO