ZF 24

ING Bank a făcut un profit brut de 216 mil. lei anul trecut

ING Bank a făcut un profit brut de 216 mil. lei anul trecut

Autor: Razvan Voican

20.03.2014, 11:28 9222

ING Bank, devenită a şaptea bancă după active în 2013, cu o cotă de piaţă de 5%, a încheiat anul trecut cu un profit brut de 216 mil. lei, în scădere cu 7% faţă de 2012.

Venitul net s-a ridicat la 844 mil. lei, similar nivelului din 2012, însă banca a dat drumul la cheltuieli pentru investiţii în tehnologie şi dezvoltare de produse pentru a se pregăti de o revenire a pieţei.

"„2013 a fost un an de investiţii pentru ING Bank. Am investit în tehnologie şi în dezvoltarea de produse care stau la baza strategiei noastre de a creşte inteligent. În 2014, vom continua să investim în produse şi servicii noi şi vom continua creditarea în moneda naţională, fiind încrezători că aceasta este direcţia sustenabilă atât pentru ING Bank, cât şi pentru societatea românească"”, a declarat Michal Szczurek, CEO al ING Bank România.

El spune că anul trecut costul riscului a fost în scădere, revenind la nivelul „normal” după saltul de 60% înregistrat în 2012. Cea mai mare parte a scăderii a venit din zona corporate. Rata creditelor neperformante se situează uşor peste pragul de 10%.

Portofoliul de credite a urcat anul trecut cu 10%, până la 10,5 mld. lei, inclusiv datorită accelerării producţiei de credite pentru IMM-uri, în timp ce resursele atrase prin conturi de economii şi depozite au urcat cu 18%, până la aproape 13 mld. lei, banca asigurându-şi baza de lichiditate pentru creşteri şi mai mari pe creditare.

ING aşteaptă în săptămânile următoare alocarea unui plafon de garanţii pentru credite „Prima casă”, după ce s-a hotărât să intre în sfârşit în acest program. Szczurek spune că decizia vine în contextul în care „Prima cas㔠a trecut exclusiv pe lei, iar ING a optat de la începutul anului trecut pentru creditare exclusiv în lei pe zona de retail.

Cota de piaţă a băncii pe segmentul creditelor în lei a urcat de la 7,1% în 2012 la 8% în 2013. În paralel, cota de piaţă pe depozitele în lei a avansat la 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO