ZF 24

ING raporteaza pierderi de 793 milioane euro pentru T1

13.05.2009, 10:02 22

Grupul financiar olandez ING a anuntat pentru primul trimestru al acestui an o pierdere neta de 793 milioane euro, dupa ce in perioada similara a anului trecut inregistra un profit net de 1,54 miliarde euro, informeaza Reuters.

"Conditiile de pe piata s-au mentinut dificile in primul trimestru, pe masura ce pietele de capital si-au continuat declinul. Spread-urile de pe pietele de credit s-au mentinut la niveluri ridicate, preturile din sectorul imobiliara continuand sa scada, iar pierderile generate de imprumuturi majorandu-se, dupa ce criza s-a extins din industria financiara in economia reala", a declarat directorul executiv al ING, Jan Hommen.

Grupul estimeaza pentru 2009 o continuare a volatilitatii pietelor, care ar putea ridica provocari dificile.

Analistii chestionati in prealabil de Reuters estimau o pierdere neta de 451 milioane euro.

Grupul olandez a inregistrat pierderi de 325 milioane euro ca urmare a scaderii valorii contabile a activelor imobiliare si de capital privat in care divizia de asigurari a investit, alte 365 milioane euro fiind provocate de devalorizarea unor instrumente de capital, platile suplimentare de 550 milioane de euro fiind legate de costurile de achizitie a clientilor.

Veniturile pe segmentul asigurarilor au scazut puternic in primul trimestru, cu 31,7%, la 11,04 miliarde euro, de la 16,13 miliarde euro in perioada similara a anului trecut, in timp ce incasarile din operatiunile bancare au stagnat, la 3,9 miliarde euro.

Astfel, veniturile totale au coborat cu 25,6%, la 14,86 miliarde euro, de la 20 miliarde euro.

Provizioanele alocate pentru acoperirea pierderilor generate de credite neperformante au crescut de aproape opt ori, la 772 milioane euro, de la 98 milioane euro. Analistii anticipau provizioane de 604 milioane euro pe credite, iar grupul a avertizat ca cifra va creste in urmatoarele trimestre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels