ZF 24

Investitorii de pe bursă continuă să fie reţinuţi din cauza scăderilor externe

Investitorii de pe bursă continuă să fie reţinuţi...

Autor: Stefan Musgociu

09.10.2013, 19:33 188

Bursa a scăzut cu 0,5%, iar rulajele s-au menţinut în continuare reduse, fiind susţinute de tranzacţii speciale cu acţiuni BRD şi de transferurile cu titluri ale Fondului Proprietatea.

Pe piaţă s-a manifestat o reticenţă la tran­zacţionare în contextul în care scă­derile au continuat să domine cele mai multe burse străine. Piaţa ameri­cană a în­cheiat marţi noapte cu una dintre cele mai mari corecţii din ultimele săptă­mâni, indicele S&P 500 pierzând 1,2%, în timp ce bursele euro­pene au înre­gis­trat fluc­tuaţii atât în plus, cât şi în minus.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei BRD

Investitorii au tran­sfe­rat în total acţiuni de 14,7 mil. lei (3,3 mil. euro), cu 35% sub rula­jul din ziua ante­rioară, de 22,5 mil. lei (5,1 mil. euro). Mai mult de 70% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de opera­ţiuni cu ac­ţiu­nile FP (5,6 mil. lei) şi BRD (4,8 mil. lei, din care un deal de aproape 1,8 mil. lei).

Titlurile Fondului au scăzut cu 1,07%, la 0,74 lei, iar acţiunile BRD au stagnat la 8,95 lei.

„Piaţa aşteaptă cu interes decizia ASF cu privire la propunerea de buy-back accelerat. De îndată ce vor exista detalii suplimentare, acestea ar putea in­fluenţa în mod pozitiv volumul de tran­zacţionare al titlurilor FP“, a declarat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Compania Franklin Templeton, ad­ministratorului FP, a anunţat pe 25 sep­tembrie că vrea să accelereze programul de răscumpărare de acţiuni Fondul Proprietatea, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din titluri. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, pachetul este eva­luat la 444 mil. lei (100 mil. euro).

Franklin Templeton a amintit la acea dată că, potrivit termenului legal, ar trebui să primească un răspuns în cel mult două săptămâni, astfel că miercuri investitorii au aştep­tat decizia Autori­tă­ţii de Supraveghere Fi­nan­ciară (ASF).

SSIF Broker a tran­s­mis miercuri di­mi­neaţă Bursei un comunicat prin care anunţă investitorii cu privire la analizarea de către Consiliul de Ad­mi­nistraţie a unei posibile fuziuni cu BT Securities.  La închiderea pieţei, titlu­rile firmei de brokeraj au fost cotate la 0,1415 lei, cu 5,05% peste ziua prece­dentă.

„Anunţul sosit în cursul dimineţii cu privire la posibila fuziune a generat un puternic val de tranzacţii cu titlurile SSIF Broker. Pe măsură ce piaţa va primi detalii despre evoluţia acestui proiect, preţul va îngloba în mod rapid informaţiile, de unde şi o posibilă volatilitate a acestor titluri.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO