ZF 24

LIVE-TEXT - Cea mai importanta conferinta din 2009 sustinuta de misiunea FMI la Bucuresti, condusa de Jeffrey Franks (GALERIE FOTO)

13:25 - Zeci de jurnalisti asteapta inceperea celei mai importante conferinte a FMI la Bucuresti
10.08.2009, 13:55 39

Jeffrey Franks, FMI: am avut o colaborare excelenta cu BNR si cu ministerele si agentiile guvernamentale

* Dupa discutiile avute cu reprezentantii guvernului, trebuie sa discutam cu conducerea si boardul Fondului pentru a lua decizia finala asupra analizei misiunii din Romania.

* Dupa analiza, fondurile vor fi puse la dispozitia Romaniei.

* Cerintele au fost indeplinite cantitativ cu o singura exceptie, datele privind arieratele la nivelul bugetului consolidat lipsind.

* Criteriile de performanta, care constau in ratificarea unor acte legislative de natura fiscala in Parlament si modificarile legislative care priveau fondul de asigurare a depozitelor, au fost indeplinite.

* Faptul ca s-au putut respecta tintele cantitative si criteriile de performanta arata importanta pe care Ministerul de Finante a acordat-o acordului cu FMI.

* La momentul negocierii acordului, in martie, prognoza de contractie era de 4,1% in 2009. Acum consideram ca contractia economica va fi de -8%,-8,5% din PIB. De asemenea, prognoza privind inflatia se va situa la 4,3%. Balanta de plati formeaza o curba mult mai rapida decat cea anticipata initial. In prezent, deficitul de cont curent estimat pentru anul acesta va fi de 5,5% din PIB, fata de estimarea initiala, de 7,5% din PIB.

* Schimbarea estimarilor a fost cauzata de degradarea economiei la nivel global mai mult decat am anticipat.

* 8-8,5% reprezinta o recesiune severa, dar trebuie sa accentuam ca estimarile actuale nu tin de ce se va intampla in viitor ci de ce s-a intamplat in trecut.

* Primul trimestru a fost mai rau decat anticipasem noi iar datele ne vor indica ca acesta a fost chiar mai rau decat ne asteptam initial.

* Daca ne uitam la trimestrele urmatoare vom vedea ca declinul se va micsora, putem sa intrevedem o modesta revenire pentru 2010.

* Nu dorim sa inrautatim situatia economica printr-o politica fiscala mult prea severa, dar trebuie sa si intarim procesul fiscal in privinta executiei bugetare. Romania nu este capabila sa acopere un deficit atat de mare ca urmare a conditiilor de pe pietele internationale. Trebuie sa obtinem un echilibru intre cele doua elemente.

* Efortul suplimentar de deficit tintit pentru urmatoarele patru luni, de 0,8% din PIB, raportat la asteptarile noastre din deficit va fi de 7,3% din PIB. De aceea, este necesara reducerea cheltuielilor. Prin urmare, am cerut conducerii ca o parte din fondurile FMI sa fie folosite pentru acoperirea deficitului bugetar. Va fi insa necesar ca Ministerul Finantelor sa participe de asemenea la finantarea cresterii de deficit.

* Pentru 2010 speram ca vor avea loc eforturi suplimentare de pentru un deficit de mai putin de 6% din PIB.

* * Multe dintre reformele dorite de FMI au fost deja convenite in scrisoarea de intentie originara. Legea salarizarii unice urmeaza sa fie aprobata in luna urmatoare pentru a simplifica sistemul de salarizare, a-l face mai transparent si pentru a economisi din banii publici. Urmatoarea zona care priveste reforma in sectorul public se refera la sistemul de pensii, continuandu-se efortul pentru realizarea textelor si legilor, chiar daca nu ne asteptam ca acestea sa fie adoptate in legislatura actuala. Modificarile ar trebui sa duca la o sustentabilitate pe termen mediu si lung a sistemului de pensii. Am lucrat indeaproape cu guvernul pentru a realiza legea responsabilitatii fiscale: speram sa introducem un sistem de control care sa ajute la o mai buna organizare a fiscalului.

* De asemenea, speram ca guvernul sa imbunatateasca relatiile financiare cu autoritatile locale.

* Continuam sa fim ingrijorati cu privire la companiile de stat si vrem sa ne asiguram de o mai buna colaborare si transparenta in aceasta privinta.

* Am convenit cu Guvernul sa aiba loc schimbari cu privire la fiscalitate pentru a asigura cresterea veniturilor la buget.

* Pana in prezent sistemul bancar romanesc s-a tinut bine in pofida situatiilor economice mai rele decat ne-am asteptat

* Suntem bucurosi ca am incheiat un acord cu cele mai importante banci romanesti pentru mentinrea expunerii pe Romania si am primit in acest moment acordurile bilaterale de la fiecare dintre cele noua banci

Fondul Monetar International (FMI) sustine astazi la Bucuresti una dintre cele mai asteptate conferinte de presa din istoria de 20 de ani a relatiilor sale cu Romania in care vom afla care sunt masurile de taiere de cheltuieli avute in vedere de Guvern si daca acestea sunt suficiente pentru a primi si a doua transa din imprumutul aprobat in primavara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24