ZF 24

Manchester United, primul clubul a cărui valoare a sărit de 3 miliarde de dolari

 Manchester United, primul clubul a cărui valoare a...

Autor: Iulian Anghel

29.01.2013, 19:59 254

Manchester United a devenit primul club sportiv care îşi vede valoarea sărind de bariera a 3 mld. dolari (2,25 mld. euro). El se situează cu mult înaintea clubului de fotbal american Dallas Cowboys care valorează 2,1 mld. dolari (1,56 mld. euro).

Potrivir revistei economice americane Forbes, 3,3 mld. dolari este valoarea actualizată a clubului de fotbal Manchester United, aceasta crescând datorită rezultatelor sale financiare.
 
Clubul a fost listat la bursă în august trecut, după ce mai trecuse printr-o astfel de experienţă între 1991 şi 2005. În august, acţiunile au fost emise la un preţ de 14 dolari/unitate care valorează astăzi 16,50 dolari. Această creştere s-a petrecut graţie perspectivelor încurajatoare legate de noi contracte de sponsorizare cu banca chinează China Construction Bank şi cu Kansai, gigantul japonez confecţii, spune revista americană.
 
Nu în ultimul rând, rezultatele sportive bune ale clubului au înclinat balanţa. “Diavolii roşii” sunt în frunte în Premier League, or, pentru cluburile de fotbal listate la bursă, rezultatele sunt imperative, după cum explică specialiştii citaţi de Forbes: o înfrângere sau, mai rău, o ratare a calificării în Liga campionilor poate prăbuşi cursul acţiunilor. Dar, în fotbal, perioadele de cădere sau de criză vin cu regularitate.
 
Cazul lui Mancester United este unul special. Clubul este deţinut, din 2005, de familia americanului Malcolm Glazer care a plătit aproape 1,5 mld. dolari pentru afacere. În august, când Manchester United s-a întors pe bursă, directorul general al grupului a precizat că operaţiunea va permite reducerea datoriilor clubului care se situau, în ultimul raport financiar, la 560 mil. dolari (416 mil. euro). Forbes spune că familia Glazer vizează acum rezultatele financiare şi reducerea datoriilor şi nu ar fi exclus să-şi vândă participaţiile, dacă condiţiile de piaţă sunt prielnice.
 
În august, miliardarul american George Soros a devenit acţionar al clubului englez achiziţionând 7,85% din acţiunile lui Mancester United tranzacţionate pe Wall-Street, potrivit SEC, jandarmul bursei americane. Iar miliardarul care a făcut avere speculând pe valute, nu are obiceiul să investească în pierdere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO