ZF 24

Ministerul Comunicatiilor: trecerea la televiziunea digitala se blocase la Finante. Acum asteptam OK-ul Justitiei

30.03.2010, 12:19 13

Hotararea de guvern care va stabili detaliile procesului detrecere la televiziunea digitala in Romania ar putea fi adoptata deGuvern saptamana viitoare in conditiile in care MinisterulJustititei - unde se afla acum documentul, isi va da acordulpozitiv in timp util, a declarat Marius Fecioru, secretar de statla Ministerul comunicatiilor in cadrul unei conferinte organizatede Autoritatea de Reglementare.

Romania s-a angajat ca la finele anului 2012 sa inceteze emisiileTV analogice, situatie care ii va doar afecta pe romanii care nu seuita la televizor folosind serviciile unui operator de cablu TV saude satelit.

Adoptarea hotararii de guvern a fost amanata de mai multe ori,toate termenele anuntate anterior de minister fiind depasite.Ultima problema a fost, potrivit lui Marius Fecioru, obtinereaavizului de la Ministerul de finante. Mai exact, durata marenecesara avizarii documentului de catre Finante a fost generata defaptul ca institutia ar fi propus impunerea unor taxe cu o valoareridicata pentru licentele de televiziune digitala.

"Finantele au perceput acesta licenta ca o licenta 3g sau detelefonie mobila si de aceea am avut cateva discutii cu dansii petema valorii taxei. Finantele doreau venituri cat mai mari dar noi,pentru a sprijini industria am cerut si am obtinut stabilirea unuipret cat mai mic", a spus Fecioru. Operatorii de telefonie mobilaGSM au platit in urma cu 13 ani taxe de 75 de milioane de dolaripentru licenta in timp ce Guvernul intentioneaza sa ceara pentruprimele doua licente de televiziune digitala o taxa de 2,5 milioanede euro - potrivit oficialului de la MinisterulComunicatiilor.

Autoritatile intentioneaza sa scoata la licitatie doua multiplexuridestinate trecerii la televiziunea digitala, procesul urmand sainceapa dupa in termen de sase luni de la adoptarea unei hotataride guvern in acest sens.

Un multiplex digital terestru este un grup de programe si serviciiaudiovizuale transmise prin emisie radioelectrica terestra,utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziunestandard, avand acoperire nationala ori regionala, prin folosireaunuia sau mai multor canale/ frecvente radioelectrice.
Procesul de trecere de la televiziunea analogica la cea digitalatrebuie sa fie definitivat pana la 1 ianuarie 2012, in conformitatecu obligatiile pe care Romania si le-a asumat fata de UniuneaEuropeana.
Eliberarea spectrului radio ocupat in prezent de televiziuneaanalogica este asteptata cu un maxim interes de producatorii deechipamente telecom si de unii operatori pentru ca spectrul poatefi folosit foarte eficient pentru furnizarea de servicii deinternet mobil de mare viteza.
Strategia privind trecerea la televiziunea digitala prevede caprocesul ar fi trebuit sa inceapa pana la 31 decembrie 2009, prinacordarea a doua multiplexuri pe care vor fi retransmise posturilepublice cu acoperire nationala, precum si televiziunile private cuacoperire si indici de audiente semnificativi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO