ZF 24

Ministerul Finanţelor: Informaţia privind implicarea Ministerului în elaborarea legislaţiei care prevede impozitarea pensiilor private cu cote progresive este complet falsă. Am indicat necesitatea clarificării cadrului fiscal. Proiectul de lege a fost iniţiat de Ministerul Muncii, această instituţiie fiind în măsură să se pronunţe asupra formei adoptate de Parlament

Ministerul Finanţelor: Informaţia privind implicarea...

Autor: Liviu Popescu

27.11.2023, 16:24 225

“Ministerul Finanţelor a fost instituţia care a sesizat în repetate rânduri că, dacă Legea 282/2023 (cea care printre altele de la 1 ianuarie 2024 va impune cote progresive între 10% şi 20% pentru unele pensii care nu sunt bazate doar pe contributivitate – n.red) va trece în forma aceasta, va genera incertitudine şi este nevoie de reformulări”, este prima reacţie a instituţiei la solicitarea ZF cu privire la clarificările aferente regimului de impozitare Pilon II vs. pensia specială.

Ziarul Financiar a scris luni, 27 noiembrie 2023, că prevederi conflictuale din Codul fiscal – articolele 100 şi 101 – apărute în urma mai multor modificări succesive, riscă să impoziteze de la 1 ianuarie 2024 pensiile private Pilon II şi Pilon III încasate de sute de mii de români cu cotele de până la 20% introduse pentru pensiile speciale în loc de cota de 10% aplicată în prezent şi care este valabilă şi pentru sistemul public de pensii (Pilon I).

Asociaţia Pensilor Administrate Privat (APAPR)  a venit cu o reacţie pe acest subiect şi a atras atenţia asupra unei ambiguităţi legislative în Codul fiscal, care crează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private - Pilonul II obligatoriu şi III facultativ, asimilate în mod eronat cu pensiile speciale, începând cu 1 ianuarie 2024.

Potrivit APAPR, în loc de impozitarea plăţilor din fondurile de pensii private cu cota normală de 10%, care se aplică în prezent şi precum la pensiile plătite din sistemul public, de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire din România.

Ministerul Finanţelor spune că informaţia privind implicarea instituţiei în elaborarea legislaţiei care prevede impozitarea pensiilor private cu cote progresive este complet falsă, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea ZF.

“Ministerul Finanţelor a indicat necesitatea clarificării cadrului fiscal aplicabil veniturilor din pensiile private încã din noiembrie 2023, în cadrul unei şedinţe la sediul Autoritãţii de Supraveghere Financiarã, ca urmare a intrãrii în vigoare cu data de 1 ianuarie 2024 a modificãrilor Codului fiscal, instituite prin Legea 309/2022 şi prin Legea 282/2023”.

Concret, Ministerul a precizat că necesitatea clarificãrii se impune întrucât, prin Legea 309/2022 s-a stabilit că în cazul pensiilor private să se impoziteze numai partea care depăşeşte contribuţiile nete ale participanţilor/beneficiarilor, în timp ce Legea nr. 282/2023 introduce impozitarea pentru toate veniturile din pensii, prin aplicarea cotelor progresive de impunere, în funcţie de contributivitate/necontributivitate, fară a se ţine cont de regimul distinct ce ar trebui aplicat pensiilor private astfel cum a fost reglementat prin Legea 309/2022.

“Reprezentanţii MF au susţinut menţinerea regimului fiscal pentru pensiile private în spiritul Legii 309/2022, arătând necesitatea efectuării unor corelări tehnice ale prevederilor celor două acte normative”, adaugă biroul de presă al MFP.

“Menţionăm faptul că aceleaşi aspecte au fost semnalate şi prin punctul de vedere al MF în cadrul dezbaterilor parlamentare pe proiectul Legii 282/2023. Mai precizăm că proiectul de lege a fost iniţiat de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, această instituţiie fiind în măsură să se pronunţe asupra formei adoptate de Parlament”.

Vedeţi aici ştirea ZF de astăzi  şi aici reacţiaAPAPR

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO