ZF 24

Noile abonamente Vodafone: conţinutul video, în prim plan; restricţii pentru netul în roaming; limita de jos a tarifelor, în scădere

Noile abonamente Vodafone: conţinutul video, în prim...

Autor: Adrian Seceleanu

22.06.2015, 00:05 8553
Accesul la serviciul video online la cerere HBO Go, care ofe­ră acces la o colecţie de filme, seriale şi documentare, a de­ve­nit un element central al ofertei redesenate de abonamente a Vodafone, mutarea reprezentând un răspuns aşteptat al ce­lui de-al doilea operator de telefonie mobilă la acţiunile com­petitorilor săi în acest spaţiu, dar şi un indiciu al interesului în creştere al utilizatorilor pentru acest tip de conţinut.
 
Toţi clienţii Vodafone care achiziţionează sau prelungesc un abonament din gama Red, cu tarife între 19 şi 79 de euro pe lună, primesc acces la HBO Go pe durata contractului, în timp ce utilizatorii care semnează sau prelungesc un abo­nament din gama Smart, cu ta­rife între 8 şi 15 euro pe lună, pri­­mesc acces fără costuri timp de două luni la platforma HBO, care este parte a gigantului ame­­rican Time Warner Cable. Pe lângă HBO Go, clienţii Red primesc ac­ces şi la serviciul local de mu­zică online Zonga, al compa­niei Trilu­li­lu Music din Cluj, unde Vo­da­fone România este acţionar minoritar.
 
WikiZF: Profilul companiei Vodafone România S.A.
 
Vodafone, operator ale cărui „legături“ cu conţinutul video s-au limitat până în prezent la un parteneriat cu platforma locală video Seenow - dezvoltată de compania locală Direct One, a devenit şi distribuitor al serviciului HBO Go, care anterior putea fi achiziţionat doar la pachet cu un abonament la net de la companii precum RCS&RDS, Telekom, UPC sau AKTA. Clienţii Vodafone care nu au inclus HBO Go în abonament pot achiziţiona de acum serviciul prin intermediul Vodafone la un tarif de 3,5 euro pe lună. Odată achiziţionat serviciul, acesta poate fi accesat şi de pe smartphone sau tabletă cât şi de pe computer sau un Smart TV, indiferent de furnizorul conexiunii la internet. Spre exemplu, un client Vodafone care primeşte acces la HBO Go poate accesa platforma şi de pe computer, prin conexiunea fixă la net de la RCS&RDS sau UPC, de exemplu.
 
Vodafone oferă astfel un prim răspuns pe teritoriul video rivalilor care au investit şi progresat pe acest segment. Orange, liderul pieţei mobile, nu doar a investit susţinut în dezvoltarea platformei online ci a intrat şi pe piaţa TV printr-un serviciu prin satelit, iar Telekom - care a colaborat de asemenea în trecut cu Seenow, a lansat la rândul său o platformă nouă odată cu rebrandingul. UPC, al doilea jucător de pe cablu, care nu are operaţiuni mobile, a lansat la rândul său o platformă (Horizon Go) prin care le oferă utilizatorilor săi acces la aproximativ 70 de posturi TV de la computer sau echipamente mobile.
 
În ce priveşte abonamentele din gama Red, prin care Vodafone ţinteşte clienţii din segmentul superior al pieţei de telecom, numărul acestora a crescut de la 3 în aprilie 2014 la 5 în prezent, iar „palierul“ tarifar a evoluat de la 29-59 de euro pe lună la 19-79 de euro.
 
Cel mai ieftin abonament din gama Red care oferă şi un telefon la preţ redus, Red 19, include apeluri şi SMS-uri nelimitate în reţele naţionale, 1,5 GB de net la viteze 4G şi 250 de minute internaţionale pe mobil.
 
În aprilie 2014 Red 29, cel mai ieftin abonament din gamă din acea perioadă, includea minute şi SMS-uri nelimitate în orice reţea naţională şi 1 GB de net la viteze 4G. Actualul plan tarifar Red 25 include pe lângă aceleaşi minute şi SMS-uri naţionale nelimitate şi 2 GB de net 4G şi 300 de minute de apeluri internaţionale către reţele mobile.
 
O comparaţie între actuala ofertă Red şi cea de acum mai bine de un an arată că volumul de date inclus a crescut la tarife echivalente sau mai mici.
 
Însă faţă de anul precedent Vodafone a introdus o serie de schimbări în regulile de utilizare a serviciilor de date în roaming pentru clienţii Red, pentru care acum există o serie de limite lunare pentru numărul de SMS-uri / apeluri şi volumul de date transferat. Anterior, clienţii abonamentelor Red aveau acces şi în roaming la minutele, SMS-urile şi volumul de date inclus în planul tarifar, ceea ce înseamnă că utilizatorii ar putea ajunge, în noile condiţii, să plătească mai mult. Spre exemplu clienţii cu abonamentul Red 25 au o limită lunară de 100 de minute de apeluri efectuate / primite sau 100 SMS-uri trimise şi de 300 MB de date, după consumarea cărora „intervine“ o taxă suplimentară de 5 cenţi pe minut, SMS sau MB de date. Numărul de minute / SMS-uri şi volumul de date cresc odată cu tariful lunar, ajungând la 300 de minute şi 1 GB de date în cazul planului tarifar de 79 de euro pe lună. Anterior însă, un client cu abonamentul Red 25 putea consuma cei 1,5 GB de date şi în roaming, fără restricţii.
 
Singura excepţie este abonamentul Red 19, pentru care clienţii pot activa opţiunea Roaming pe zi, cu un cost de 3 euro, pentru care primesc 500 minute/SMS-uri şi 500 MB pe lună.
 
Pe de altă parte, compania desfăşoară o campanie promoţională prin care oferă acces nelimitat la net timp de trei luni, inclusiv în roaming. „Bonusul „Net NELIMITAT în ţară şi în Europa“ se activează prin apel la *100#, în termen de 60 de zile de la activarea sau reînnoirea contractului. Acesta include trafic nelimitat de internet pe mobil naţional şi în roaming (UE şi Turcia), se acordă o singură dată şi este valabil 3 luni“, conform datelor de pe pagina web a companiei.
 
În ce priveşte abonamentele din gama „Smart“, numărul acestora a rămas egal cu cel din aprilie 2014 (respectiv 4), dar intervalul de preţ s-a modificat de la 10-19 euro anul trecut la 8-15 euro în prezent. Cel mai accesibil abonament din oferta actuală, Smart 8, cu un tarif de 8 euro pe lună, include minute nelimitate în reţeaua Vodafone, SMS-uri nelimitate în orice reţea naţională, 150 de minute naţionale de apeluri dintre care 50 către reţele internaţionale mobile şi 150 MB de date. În aprilie 2014 cel mai ieftin abonament, cu un cost de 10 euro pe lună, includea 1.500 de minute în reţea, 150 de minute naţionale sau internaţionale către reţele fixe şi 150 MB de date.
 
Vodafone are în ofertă şi două abonamente fără telefon mobil la preţ subvenţionat: Smart 8 şi Red 15. Smart 8, cu un tarif de 8 euro pe lună, include SMS-uri nelimitate către reţele naţionale şi apeluri nelimitate în reţea, 500 MB de internet şi 500 de minute naţionale şi internaţionale fix, dintre care 100 de minute internaţionale către reţele mobile. Abonamentul Red 15 include minute şi SMS-uri nelimitate către reţele naţionale şi minute internaţionale către reţele fixe, 250 de minute internaţionale pe mobil, şi 2 GB de net.
 
Vodafone are peste 8 milioane de clienţi în România, dintre care peste 3,3 milioane sunt contracte pentru abonamente.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO