ZF 24

Noua lege pentru dezvoltarea infrastructurii ar putea fi salvarea pasajului Basarab

Noua lege pentru dezvoltarea infrastructurii ar putea fi salvarea pasajului Basarab
23.02.2009, 14:57 28

Lucrarile la pasajul suprateran Basarab din Capitala, care trebuia sa fie finalizate in martie anul acesta, ar putea fi reluate daca Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) va aproba marti, in sedinta extraordinara, declansarea procedurilor de expropriere pentru cele sase imobile, din totalul de 104, ramase de expropriat, potrivit legii 184 din 2008.

Legea 184, publicata in Monitorul Oficial la 31 octombrie 2008, prevede faptul ca toate drumurile de interes national, judetean sau local sunt de utilitate publica, iar pentru cele locale, expropriatorul este administratia publica. Insa, potrivit normelor procedurale, CGMB trebuie sa aprobe mai intai procedurile de expropriere. In plus, pe 17 februarie, Curtea de Apel din Bucuresti a decis ca pasajul Barasab nu este de utilitate publica, in urma unei actiuni pornite de doua fundatii, Centrul de Resurse Juridice si Fundatia Terra Mileniul III, in baza fostei legi 198/2004.

“CGMB a luat act de hotararea Curtii de Apel si o respecta. Aceasta hotarare nu afecteaza insa in niciun fel continuarea lucrarilor la Pasajul Basarab, deoarece acesta nu se mai afla sub incidenta Legii nr. 184, care declara de utilitate publica toate drumurile de interes national, judetean sau local, fara a fi nevoie de o hotarare a CGMB in acest sens”, spune Mircea Raicu, viceprimarul general al Capitalei.

Potrivit reprezentantilor primariei, totalul pierderilor anuale cauzate de intarziere au fost estimate la aproape 140 de milioane de euro.

Atfel, pierderile de timp ale companiilor si persoanelor sunt estimate la 31 de milioane de euro pe an, costurile suplimentare cu stationarea autovehiculelor la 6 milioane de euro pe an. Poluarea produsa de stationarile in trafic produc insa pagube incalculabile pentru sanatatea oamenilor. Intretinerea drumurilor adiacente, suprasolicitate acum, costa municipalitatea peste 1,5 milioane de euro pe an, iar pierderile cauzate de reducerea activitatii economice a riveranilor sunt de peste 100 milioane de euro pe an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO