ZF 24

OPEC: Nivelul livrarilor de petrol de pe piata mondiala este adecvat

16.04.2007, 13:28 32


Nivelul ofertei de pe piata mondiala a petrolului este suficient, dar Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) este pregatita sa majoreze productia, in cazul in care va fi nevoie, a declarat astazi presedintele cartelului, Mohammed al-Hamli, citat de Reuters.

"Livarile de petrol sunt adecvate. Oferta este suficienta si suntem pregatiti sa producem mai mult, daca piata va avea nevoie", a afirmat oficialul OPEC, raspunzand la o intrebare privind scaderea stocurilor din SUA.

OPEC, care livreaza peste o treime din necesarul mondial de petrol, a convenit, in luna martie, sa mentina decizia de scadere a productiei cu 1,7 milioane de barili de petrol pe zi.

Cotatiile petrolului au avansat semnificativ in ultima luna, iar pretul petrolului Brent, de referinta pe bursa din Londra, a urcat cu aproape 10 dolari, la 70 dolari pe baril.

Petrolul de referinta pe piata americana, cotat la aproape 64 de dolari pe baril, luni, a inregistrat cresteri mai reduse, pe fondul volumelor importante acumulate in contracte care se apropie de termenul de livrare, iar diferenta dintre preturile celor doua sortimente a urcat la aproape sapte dolari. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24