ZF 24

Opinie Iulian Anghel: 135 de milioane de europeni au spus "nu" investiturii Comisiei Barroso

09.02.2010, 18:26 19

Manuel Durao Barroso a trecut examenul din Parlamentul Europeancu bine, cel de-al doilea Executiv al UE pe care il va conduceobtinand 488 de voturi "pentru", 137 impotriva si 72 de abtineri.Matematic, este un triumf. Dar abtinerile sunt contabilizate,traditional, la voturi impotriva, de unde reiese ca, din cei 697 deeuroparlamentari prezenti la investirea celei de-a doua comisii alui Barroso, aproape 70% au votat "pentru", iar 30% "impotriva".Nimic nelalocul lui pana aici.

Nu exista democratie fara opozitie, dar de unde vin, totusi,aceste 30% de voturi impotriva unei institutii (Comisia) pentrucare principalele trei forte din PE - dreapta politicatraditionala, stanga traditionala, si liberalii - si-au datmana?

Cand, in 2000, Corneliu Vadim Tudor, extremist de dreapta,ajungea in turul al doilea al prezidentialelor, Romania modeluluiliberal traia sentimentul neputintei de a alege intre un fostcomunist si un extremist.

Astazi, in plenul Parlamentului European, acuzatiile extremelorpolitice au cazut puhoi peste reprezentantii Comisiei Europenesprijinita cu bunavointa de conservatori, social-democrati siliberali.

Cine sunt rebelii care reprezinta aproape o treime din Europa?De la ecologisti, comunisti, eurosceptici!

Criza din Grecia si Irlanda "va fi platita de clasa muncitoaresi nu de bancheri", lucru pentru care este de vina Comisia (deputatsocialist); comisarul danez (Connie Hedegaard, care se va ocupa demediu si clima - n.n.) este atat de prost pregatita "incat daca arfi fost student ar fi picat orice examen" (deputat ecologist);Catherine Ashton, din Marea Britanie,care va conduce diplomatiaeuropeana nu este, nimic mai mult decat "sluga a Moscovei", ea arfi condus in tinerete "o campanie de dezarmare nucleara de fapt unpretext al URSS" - devenind astfel "un dusman inregimentatimpotriva tarii sale" (deputat din extrema dreapta); comisarulpentru extindere "nu doreste sa asculte obiectiile la adresa lui",nu elimina din start posibilitatea aderarii Turciei la UE, nu segandeste ca, pe masura ce somajul creste in UE posibilitateaechilibarii ar fi stoparea oricarei forme de migratie in spatiulUniunii (deputat eurosceptic).

Ce uneste oameni atat de diferiti? Pentru ca nu poti acuza, pursi simplu, o treime din Parlamentul European ca este antieuropean("Nu doresc sa fiu guvernata de nici o Comisie" - deputatasocialista).

Poti doar admite ca, in spatele lor sta 30% populatia UniuniiEuropene, adica 135 de milioane de cetateni europeni. Prinintermediul reprezentantilor lor in PE, 135 de milioane de europeniau spus "nu" Guvernului Uniunii.

Este o cifra mult prea mare pentru o Europa care zeci de ani s-astraduit sa cultive libertatea economica alaturi de modelul social,sa sublimeze toleranta si sa combata extremele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO