Fermierii români au recoltat în această vară şi în toamnă 3,1 milioane de tone de cartofi, în creştere cu 28% faţă de sezonul anterior, dar majorarea cantităţii disponibile în piaţă nu s-a văzut şi în scăderea preţurilor. Paradoxal, dacă în 2012 preţul mediu al unui kilogram de cartofi a fost 1,1 lei, în primele opt luni ale anului cotaţia aproape că s-a dublat, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor Eurostat şi ale Ministerului Agriculturii (MADR).
„Una dintre explicaţii este că producţia europeană este mai mică, dar şi faptul că anul trecut a fost extrem de slab. Producătorii au mers în pierdere pentru că toate costurile - îngrăşămintele sau pesticidele - sunt la nivel european, dar subvenţiile sunt şi de patru ori mai mici“, a explicat Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România, principala organizaţie a fermierilor din această piaţă.
Producţia locală de cartofi este o afacere care a adus în ultimii patru ani în medie un miliard de euro în economie, dar producătorii au acuzat an de an presiunea importurilor, dar şi scăderea suprafeţelor pe fondul lipsei de seminţe şi al unei pieţe fragmentate şi deconectate parţial de pro-cesatori şi de jucătorii din retailul modern.
Pe piaţa europeană a producţiei de cartofi, România este al cincilea jucător în spatele Germaniei, Poloniei, Olandei şi Marii Britanii, potrivit datelor Eurostat.