ZF 24

Parlamentul european: Din 2011, portarea numarului de telefon va dura o zi

Parlamentul european: Din 2011, portarea numarului de telefon va dura o zi iar contractele vor fi pe cel mult un an
24.11.2009, 18:10 22

Parlamentul european a adoptat marti o revizuire majora anormelor UE in domeniul telecomunicatiilor, care va consolidadrepturile utilizatorilor de telefonie si de internet si va stimulaconcurenta intre firmele din domeniul telecomunicatiilor, potrivitdocumentuli adoptat cu 510 voturi pentru, 40 impotriva si 24 deabtineri. Noile norme, care urmeaza sa intre in vigoare lajumatatea anului 2011, vor consolida drepturile consumatorilor, vorgaranta accesul la internet, vor proteja datele, vor stimulaconcurenta si vor moderniza utilizarea spectrului de frecventeradio.

Printre cele mai importante schimbari aduse de noile normese numara:

1. Consumatorii din UE vor avea dreptul de a-si transferadintr-o retea in alta numarul de telefon, pe durata unei zile delucru. In prezent in UE durata medie a portarii numerelor detelefoin este de 8,5 zile pentru numerele de telefon mobil si de7,5 zile pentru cele de telefon fix. In plus, durata maxima a unuicontract de servicii telecom nu poate fi mai mare de 24 de luni iaroperatorul trebuie sa ii ofere clientului posibilitatea de a optapentru un contract pe 12 luni de zile.

2. Potrivit noilor norme consumatorii vor primi mai multeinformatii pentru a intelege mai bune la ce servicii se aboneazasi, in special, ce pot face si ce nu cu ele. Contractele cuconsumatorii trebuie sa specifice, printre alte informatii, datedespre nivelul minim al serviciului si despre compensatiile oferitein cazul in care calitatea promisa a serviciului nu esteatinsa.

3. Orice masuri luate de statele membre ale UE privind accesulla sau utilizarea serviciilor si aplicatiilor prin retele telecomtrebuie sa respecte drepturile si libertatile fundamentale alecetatenilor. Principalul efect al acestei norme este ca va blocaadoptarea unor legi care sa impuna deconectarea de la net autilizatorilor suspectati de activitati ilegale inainte ca acestiasa fie audiati prin proceduri eficiente, corecte si impartiale.

4 . UE sustine ca dupa aplicarea noilor norme consumatorii voravea mai multe optiuni de a alege intre furnizori de servicii deinternet mobil de mare viteza. De asemenea, UE vrea sa se asigureca furnizorii de internet nu vor putea schimba prioritateatransmisiei unui tip de continut in fata altuia pentru a-si intaripozitia dominanta de pe piata. UE se teme, de exemplu, ca unfurnizor de internet ar putea incetini accesul de pe calculatoareleclientilot la un site precum Youtube, spre exemplu, pentru aincuraja un site propriu cu acelasi profil. Pentru a evita situatiain care furnizorii de acces la internet filtreaza viteza accesuluiclientilor la diferite site-uri autoritatile de reglementaretelecom vor avea puterea de a stabili nivele minime de transmisie adatelor si de a promova neutralitatea internetului. In plus,consumatorii vor trebui informati, inainte de a semna contractul,asupra caracteristicilor serviciului la care se aboneaza -incluzand date despre tehnicile de management al traficului saueventuale limitari ale traficului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO