ZF 24

PD: Guvernul a dat OUG pentru construirea de tronsoane de autostrada impotriva firmelor romanesti

05.08.2007, 15:41 16

Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu sustine ca Guvernul a emis o ordonanta in care lucrarile de constructie a unor tronsoane de autostrada sunt acordate prin criterii care exclud nu doar fiecare firma din Romania, ci inclusiv o asociere a tuturor firmelor romanesti.
Senatorul PD Radu Berceanu a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul a adoptat, in data de 28 iunie, OUG 72/2007 de derogare de la prevederile OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de cesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.
El a sustinut ca lucrarile prevazute de actul normativ emis in iunie depasesc suma de 3 miliarde de euro si ca respectiva ordonanta este "foarte tintita" si "cu dedicatie" pentru anumite firme straine, in caietul de sarcini existand "conditii colosale", care exclud firmele romanesti de constructii.
Astfel, potrivit caietului de sarcini, firmele participante la licitatii trebuie sa fi avut o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro anual in ultimii 5 ani; sa aiba experienta in constructii in ultimii 8 ani, in fiecare dintre acesti ani sa fi lucrat cate 10 luni; in fiecare din ultimii 5 ani sa fi excavat cate 5 milioane de metri cubi de pamant.
Berceanu a precizat ca, prin conditiile impuse de Guvern, se face imposibila participarea la licitatie nu doar a firmelor romanesti, ci chiar a celor mai multor societati din Europa.
Senatorul democrat a declarat ca atribuirile de constructii prevazute in ordonanta sunt "absolut dedicate", pentru ca nicio firma de constructii din Romania si nici macar o asociere a tuturor firmelor de constructii romanesti nu vor putea participa la licitatii. Berceanu a aratat, de altfel, ca in caietul de sarcini se prevede faptul ca doar o asociere de cel mult trei firme poate participa la licitatie.
Fostul ministru al Transporturilor a spus ca, prin OUG 27/2007, Guvernul invita firmele romanesti de constructii "sa plece din tara". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO