ZF 24

Popp, Impact: Noul format al programului "Prima Casa" va impulsiona tot vanzarile de locuinte vechi

21.02.2010, 14:12 22

Dan Ioan Popp, presedintele dezvoltatorului imobiliar Impact,afirma ca programul "Prima Casa" 2 va impulsiona intr-o prima fazatot tranzactiile de locuinte vechi, asa cum s-a intamplat anultrecut, din cauza lipsei "unor restrictii la achizitii", cum ar fiintroducerea certificatului energetic, care sa arate ce consumenergetic are apartamentul. Pana acum prin programul Prima Casa aufost tranzactionate in proportie de peste 85% locuintele vechi,construite inainte de 1990.

"Piata obisnuita nu va reactiona la schimbarile din programulPrima Casa si se va orienta in continuare catre cele mai ieftinelocuinte, cele de mana a doua, care au suferit cel mai puternicrecul de pret. Avand in vedere ca nu exista un sistem de penalizarea locuintelor care au un consum ridicat de energie, asa cum este incazul masinilor care au un grad ridicat de poluare, apartamentelevechi vor fi in continuare cautate", spune Popp. El sustine capretul unei locuinte vechi ar trebui sa fie cu 15% mai mic decat alunui apartament similar nou construit, avand in vedere ca in uneleorase locuintele vechi sunt chiar mai scumpe decat cele noi.
"Faptul ca se pastreaza fara nicio restrictie prezenta locuintelorvechi in acest program ne aduce unde eram si anul trecut", sustinePopp.

Guvernul a decis saptamana trecuta ca finantarea pentrucumpararea unei locuinte prin "Prima Casa" va fi garantata inlimita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iarcumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate75.000 euro, tot pentru case noi. Valoarea medie a garantiilorindividuale acordate pana la 31 ianuarie 2010 prin programul "PrimaCasa" a fost de 41.850 euro, sub plafonul individual de maximum60.000 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO