ZF 24

Glonţul a trecut pe lângă urechea Germaniei încă un trimestru: Cea mai puternică economie europeană a depăşit aşteptările analiştilor şi a crescut cu 0,4% în T3, însă pericolul unei mare crize nu a trecut

Glonţul a trecut pe lângă urechea Germaniei încă un...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.11.2022, 12:35 1592

Economia Germaniei s-a dovedit mai rezistentă în al treilea trimestru decât s-a raportat iniţial, crescând cu 0,4% pe baza cheltuielilor puternice ale consumatorilor, a raportat Bloomberg.

O lectură iniţială de 0,3% fusese deja o surpriză pozitivă, sfidând luptele ţării cu creşterea costurilor energiei şi incertitudinea alimentată de războiul Rusiei în Ucraina. Potrivit datelor publicate vineri, creşterea a fost determinată în primul rând de consumul gospodăriilor, care a înregistrat o creştere cu 1% faţă de trimestrul precedent.

„În pofida creşterii continue a preţurilor şi a extinderii crizei energetice, consumatorii au profitat de ocazia de a călători şi de a ieşi mai mult în oraş", a precizat biroul de statistică într-o declaraţie. "Economia germană rămâne robustă".

Lunile următoare se anunţă a fi mai dificile: Este de aşteptat ca cea mai mare economie a Europei să suporta o recesiune, deoarece companiile şi gospodăriile cedează în faţa creşterii preţurilor la energie. Cu toate acestea, amploarea acesteia este "extrem de incertă", potrivit Bundesbank, iar riscul unor penurii dăunătoare de gaze naturale s-a diminuat datorită vremii neobişnuit de calde din toamnă şi a instalaţiilor de depozitare care sunt aproape pline.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz pregăteşte, de asemenea, măsuri ample pentru a subvenţiona gazul şi electricitatea, atenuând impactul asupra veniturilor din cauza celei mai mari inflaţii de la crearea monedei euro.

Un indicator al aşteptărilor mediului de afaceri realizat de institutul Ifo a crescut joi, reflectând optimismul că recesiunea ar putea fi mai puţin severă decât se anticipase iniţial. De asemenea, sentimentul din sondajele efectuate săptămâna aceasta de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii nu s-a deteriorat în continuare, aşa cum prevăzuseră economiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO