Companii

City Mall mai valoreaza 33 mil. euro, o treime din pretul platit acum patru ani

City Mall mai valoreaza 33 mil. euro, o treime din pretul platit acum patru ani

City Mall se afla pe o lista de proprietati scoase la vanzare de actionari

24.02.2010, 23:06 33

Valoarea de piata a proiectului City Mall din cartierul EroiiRevolutiei din Bucuresti a continuat sa scada in cea de-a douajumatate a anului trecut, pana la nivelul de 32,9 milioane de euro,potrivit unui raport al fondului APN European Retail PropertyGroup, care a platit in noiembrie 2006 circa 103,5 milioane de europentru a-si trece proiectul in portofoliu.

La jumatatea anului trecut mallul era evaluat la 51,6 milioanede euro, astfel ca pe parcursul a doar sase luni valoarea de piataa proiectului a scazut cu peste 36%. City Mall se afla totodata peo lista de proprietati pe care australienii ar putea sa le vanda inurmatoarea perioada, dar pana in prezent "nu a fost primita niciooferta la un pret rezonabil", se mai arata in acelasi raport.

Valoarea de piata a scazut ca urmare a reducerii veniturilor dininchirierea centrului, astfel ca pe parcursul anului trecutproprietarii City Mall au incasat doar 3,5 milioane de euro, maiputin cu 53% fata de anul precedent.

Creditele bancare ale City Mall se ridicau la sfarsitul anuluitrecut la 40,5 milioane de euro, cu 25% mai mari decat valoarea depiata a activului, depasind cu mult raportul agreat initial cureprezentantii bancii, care prevedea ca imprumutul sa reprezintecel mult 65% din valoarea activului.

In aceste cazuri, de cele mai multe ori bancile solicitagarantii colaterale sau o rambursare anticipata a unei parti dinimprumut, pentru echilibrarea acestui raport.

City Mall este unul dintre primele centre comerciale finalizatein Bucuresti in anul 2005, cand pe piata mai erau operationale doarproiectele Bucuresti Mall si Plaza Romania.

Proiectul are o suprafata inchiriabila de 19.000 de metripatrati si chiriasi precum Billa, Sprider sau KFC.

Pe parcursul anului trecut, proprietarii de malluri au fostnevoiti sa opereze reduceri de chirii pentru a putea mentine ungrad de ocupare ridicat al spatiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO